Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Guverner Rod Blagojevich prodavao Obamino mjesto u Senatu

09.12.2008.
u 17:07

Guvernera Illinoisa Roda R. Blagojevicha uhitio je jučer FBI zbog sumnje da je umiješan u trgovinu mjestima u Senatu, prenose američki mediji.

Uhićen je i njegov šef kabineta John Harris, a obojica se sumnjiče da su pokušavali prodati mjesto u Senatu koje je ostalo prazno nakon što je Barack Obama otišao u Bijelu kuću. Blagojevich je optužen i da je donacije za političku kampanju dobivao u zamjenu za različite ustupke.

Kako prenosi Chicago Tribune, FBI sumnja da je Blagojevich tražio funkciju ministra zdravstva u Obaminoj administraciji ili isplativu poziciju pri sindikatima u zamjenu za postavljanje kandidata kojega žele sindikati.

Također se tereti da je gotovo sve poslove koje je obavljao kao guverner, uključujući obnovu autoceste u Illinoisu, koristio kako bi ostvario novčanu dobit. FBI je američkim medijima dostavio 76 stranica dokumenata optužnice temeljenih, među ostali, na snimljenim telefonskim razgovorima. Prema američkim izvorima, imenovanje određenog kandidata na senatsko mjesto imalo cijenu koja se sastojala od mjesta u upravnom odboru dobrotvorne udruge te od 250.000 dolara godišnje.

Na mjesto guvernera Illinoisa prvi je put izabran 2002., a drugi put 2006. Poznat je po liberalnim stavovima, odnosno zalaganju za prava homoseksualaca, ukidanje smrtne kazne i prava na slobodno nošenje oružja.

Rod Blagojevich sin je Radiše Blagojevića, koji je kao pripadnik četničkog pokreta pobjegao u SAD nakon Drugog svjetskog rata. (zb, agencije)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije