Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gusle

Guslama Imotske krajine spojio kiparsko i glazbeno umijeće

gusle (1)
presnimila Lj. Risek
02.02.2012.
u 14:06

Kujundžić je glazbala umjetnički stilizirao od jareće kože, u drvu trešnje, jablana, oraha, jasena…

– Imotske gusle moja su opsesija. Odmalena sviram na nekoliko instrumenata, a tehniku građenja gusli odavna sam svladao. Želja da spojim kiparsko i glazbeno umijeće odredila je moju umjetničku usmjerenost pa sam tako počeo stilizirati glazbala u novim oblicima i dimenzijama. Tako su neka i dulja od dva metra, a zanimljivo je da takvi, drukčiji oblici instrumenata omogućuju nova akustička svojstva i stvaranje novih zvukova – kazao je mlad akademski umjetnik Stipan Kujundžić (1982.)  iz Imotskog, zadovoljan što je njegova izložba glazbala u galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan naišla na odobravanje publike.

Pun je pohvala na račun kipara, koji je diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, i ravnatelj dvora Adam Pintarić, koji je izrazio zadovoljstvo što u "sjeni“ trakošćanskog dvorca može ugostiti djela nadarenog stvaraoca s juga Hrvatske. Na Kujundžićeve radove osvrnuo se kustos izložbe mr. Mario Beusan, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Na žalost, gusle su sve rjeđe u Imotskoj krajini. Iako još žive, više nisu dio svakodnevice toga kraja. Kujundžić ih je gradio odmalena, a poslije ih je počeo i kipariti u neočekivanim oblicima. Tako je, polazeći od osnovne gradbene matrice tradicijskih gusla razvio posve nove, dosad neviđene instrumente – izjavio je Beusan i dodao da je umjetnička javnost zadivljena njegovim idejama koje je premetnuo u dojmljiva djela visokog likovnog potencijala.

Otvaranje izložbe bilo je popraćeno i odgovarajućom glazbenom podlogom, koju je, pod naslovom Transfonija, za izložbu skladao kompozitor Tibor Szirovicza.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije