Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski mjuzikl

Guslač na krovu u Lekenik privukao američke studente

Guslač na krovu privukao američke studente u lekenik
Jasmina Grgurić/VLM
04.02.2013.
u 10:00

Mladi su razgledavali hiže i čardake, kušal viljamovku te posjetili Škofačevu etno zbirku

Iz dalekih Sjedinjenih američkih država sve do općine Lekenik stiglo je 20 studenata sa Sveučilišta Maryland kako bi obišli lokacije na kojima je prije 40 godina sniman Oscarima nagrađen filmski klasik- Guslač na krovu. Riječ je o jednom od najizvođenijih mjuzikla Broadwaya o siromašnom židovskom mljekaru koji u carskoj Rusiji mora pronaći muževe za petero kćeri.

Učili i o Jasenovcu

– Mladi su posjetili Hrvatsku u sklopu sedmodnevnog studijskog putovanja, a k nama ih je dovela suradnja općinske Turističke zajednice i Centra Rimon- kaže načelnik Marijan Crnkoci. U lekeničkoj Turopoljskoj ulici, na izvornim lokacijama snimanja Guslača 1970./71. studenti su razgledavali sačuvane drvene hiže i čardake koji su se koristili i u filmu te su se fotografirali za uspomenu na prozoru drvene hiže, nadahnuti popularnom scenom iz filma. Oduševili su ih i autohtoni suveniri u ponudi, a posjetili su i Dobrovoljno vatrogasno društvo gdje im je ispričana priča o Juliusu Mannu, prvom predsjedniku DVD-a Lekenik i NK Lekenik koji je smrtno stradao u Jasenovcu 1943. godine. Posjetili su i obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Cestarić, profesionalnog proizvođača rakije viljamovke koju su nakon degustacije i kupovali. Razgledavali su i etno zbirku Škofač u Letovaniću, a dan zaokružili druženjem s djecom u SOS Dječjem selu.  

Stižu i Izraelci

– Nakon brojnih promotivnih aktivnosti ovog projekta u 2011. i 2012. godini, od čega izdvajamo posjet američkog veleposlanika s obitelji i rodbinom iz SAD-a, nekoliko pojedinačnih dolazaka stranih turista, uglavnom iz SAD-a i Izraela, nastup predstave G.n.K. na šibenskom Festivalu i Bejahadu u Puli, proslave 40. obljetnice snimanja filma uz dolazak oskarovca Branka Lustiga te velikih reportaža TV kuće i dvaju novina iz Izraela, ovo je dobra naznaka pozitivnih rezultata spomenutih aktivnosti, zaključio je i kao predsjednik Turističke zajednice, Marijan Crnkoci. Za ljeto najavljuje nove aktivnosti. Tako za srpanj i kolovoz očekuju nekoliko stotina turista iz Izraela.

– Pokušavamo otkupiti jedan čardak koji bismo uredili u kuću lekeničkih uspomena, kako bismo obogatili ponudu u Lekeniku, osobito na filmskim lokacijama, zaključio je Crnkoci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije