Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. Korenovo

Gusjim perjem punile jastuke za mladenku, a onda je krenuo ples...

\'04.03.2011., Bjelovar - U drustvenom domu u Velikom Korenovu u organizaciji Gradske organizacije HSS-a odrzano druzenje clanova i simpatizera na tradicionalnoj cijani (cijanje perja). Rijec je o sta
\'Damir Špehar/PIXSELL\'
07.03.2011.
u 11:00

Na druženje su obvezno dolazili i dečki s muzikašima, što je bila prigoda da se neženje zagledaju u udavače, iz čega su se, pak, rađale ljubavi i brakovi

Članice organizacije žena Hrvatsko srce u mjesnom domu u Velikom Korenovu prikazale su tradicionalnu čijanu, a riječ je o starom hrvatskom običaju čijanja perja, kakav se još uvijek njeguje u pojedinim dijelovima u Bjelovarsko-bilogorskoj županije.

S koljena na koljeno

- Naš stari običaj čijanja perja na selu njeguje se od davnina, i to u zimskom razdoblju kada nema radova u polju. Uglavnom se čijalo perje od gusaka da bi se punile blazine i jastuci mladenki za udaju. No, nije rijetkost da se na našem selu i danas na taj način pravi posteljina, a ta neobična vještina prenosi se s koljena na koljeno – istaknula je Đurđica Ištef Benšić, dogradonačelnica Bjelovara, koja se kao posebna gošća upoznala s čijanjem perja. Napomenula je da su ove godine održane već dvije čijane u kućama dviju članica Hrvatskog srca, a što dokazuje da pojedina obiteljska imanja više vjeruju ručnoj izradi posteljine nego onoj industrijskoj.

Međutim, tajnik Tomislav Matić dodao je kako je čijana ujedno bila i povod za druženje. Naime, prema običajima tijekom čijane se dobro pojede i popije, pa stoga i pjesma krene spontano, a pred kraj posla u goste dolaze i svirci.

- Na čijanu obvezno dolaze i dečki, koji sa sobom povedu i muzikaše, a što je prigoda da se neženje zagledaju u mlade udavače. Upravo tako su se rađale brojne ljubavi, a iz kojih su pak nastajali brakovi – kaže T. Matić. Nakon što oko ponoći žene završe sa čijanjem perja, okupljeni se prepuštaju druženju, a kada spontano kreće ples i pjesma do jutarnjih sati.

Poznati kiseli breg

Od davnina se pamti da je svaka čijana bila zaslađena i jedenjem kolača, koje su domaćice spremale za tu prigodu, no u modernije doba oplemenjen je i meni. - Pošto je riječ o zimskom razdoblju, jelovnik smo odlučili proširiti kiselim sarmicama. No, to nije bez razloga jer upravo se uz Veliko Korenovo veže prepoznatljivost i fenomen, tzv. kiseli breg, a riječ je o načinu kiseljenja zelja i repe, a koje su žene nosile na prodaju na bjelovarsku tržnicu – dodaje Đ. Ištef Benšić.

Nadalje, T. Matić dodaje da čijanu kao običaj njeguju i pojedina folklorna društva, a s ciljem da se sačuva i nadalje opstane u modernoj civilizaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije