Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UMJETNO STVORENO PITANJE'

Predsjednica kritizirala MVEP: Oni se tamo moraju malo zbrojiti

Kolinda Grabar - Kitarović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
05.11.2018.
u 13:36

Predsjednica je rekla da "niti podržava niti ne podržava" Marakešku deklaraciju

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je oštro osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore oko toga dokumenta. 

Odgovarajući na pitanja novinara nakon obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrova, predsjednica države MVEP je okrivila za to što je javnost zbunjena Marakeškom deklaracijom

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koordinator je pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespondenciju, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ. Nisu odradili svoju zadaću", rekla je predsjednica.

"Uza sve dužno poštovanje svim diplomatima, oni se tamo moraju malo zbrojiti", rekla je Grabar-Kitarović, koja je sukreatorica hrvatske vanjske politike. Iako je, kako je sama rekla, isprva pozivu glavnog tajnika UN-a da sudjeluje na prihvaćanju Marakeške deklaracije pristupila "entuzijastično", njezin stav sada je ambivalentan. Rekla je da je sporazum "niti podržava niti ne podržava".

Naglašava da je globalni dogovor o migracijama potreban i da ga načelno podržava, ali on "ne smije biti prijeporno pitanje među državama". 

"U međuvremenu se dogodio niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama. Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH", naglasila je. 

Kazala je i kako se uopće ne želi opravdavati oko toga jer je Marakeški sporazum umjetno stvoreno pitanje kako bi se skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj, poput Uljanika. Na triput ponovljeno pitanje tko to radi, predsjednica nije odgovorila. 

Pogledajte i video predsjednice u Afganistanu:

Komentara 153

KR
Krotila
13:43 05.11.2018.

vojskU na granice

Avatar Vukomerec
Vukomerec
14:01 05.11.2018.

Predsjednica se mora zbrojiti i osuditi Marakešku deklaraciju. Austrija, Češka, Mađarska, Poljska i SAD je ne misle potpisati.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
13:59 05.11.2018.

Pitanje migracija je pitanje svih pitanja. Pa svi znamo koji je kaos nastao u Švedskoj i Francuskoj s pojavom velikih nakupina Afroazijata. Tko normalan to želi u svojoj zemlji? Čak i muslimanima u Bihaću su ti imigranti nepodnosivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije