Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ

Gura li SDP predstojnicu UNICEF-a na mjesto pučkog pravobranitelja?

'03.12.2012., Zagreb - U Novinarskom domu dodijeljena priznanja unicef-a. Priznanja skolama za provedbu programa Stop nasilju medju djecom.  Lora Vidovic, predstojnica ureda UNICEF-a za RH Photo: Mark
Marko Lukunić/Pixsell
10.01.2013.
u 12:00

Stručna specijalizacija za djecu bila je mana prije predlaganoj sutkinji Petö Kujundžić po kriterijima Ingrid Antičević-Marinović.

Kandidatima za pučkog pravobranitelja rok za prijavu istječe 14. siječnja. Ponavljanje natječaja bio je rizik SDP-a ako se ne javi bolji kandidat od osmero prijašnjih.

Lora Vidović, 39-godišnja predstojnica Unicefa za Hrvatsku, zasad je jedina nova kandidatkinja koja je nakon povišenih kriterija imala hrabrosti za sebe reći da je “istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava”.

Prijavio se i Marko Lapaine, ali on već nije prošao ni kao prijedlog Odbora za ljudska prava. Njegovi favoriti bili su istaknuta sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić i zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić. Ali, SDP-ova većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav ponovila je natječaj jer joj nitko nije bio dovoljno prepoznatljiv kao promicatelj ljudskih prava.

Je li Lora Vidović prepoznatljivija? Tri je godine na čelu Unicefa. Od 2006. do 2010. bila je zamjenica pravobraniteljice za djecu zadužena za opće poslove (magistrirala na pravobraniteljstvu za djecu), dvije godine bila je tajnica u Odjelu za ljudska prava Ministarstva vanjskih poslova, a u Račanovoj vladi ataše za konzularne poslove i ljudska prava veleposlanstva u Oslu. Sudionica je niza međunarodnih seminara o pravima djece, ali ni približno kao Petö Kujundžić. Kao sudionica niza akcija za djecu bila je viđenija u javnosti od prijašnjih kandidata, pa i među političarima, dakako, u posljednje vrijeme osobito s potpredsjednicom Vlade Milankom Opačić. Stručna specijalizacija za djecu bila je mana sutkinji po kriterijima Ingrid Antičević-Marinović.

>>Pučki pravobranitelj ne smije biti nametnut, već politički dogovoren

Komentara 2

SE
sestrićna
16:14 10.01.2013.

mlijeko ovaj brod plovi prema balkanu--

Avatar mlijeko
mlijeko
12:03 10.01.2013.

Ima sve kvalifikacije. SDP-ov je kadar i druži se sa njima. I kud ćeš bolju preporuku. Kud plovi ovaj brod ....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije