Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljstvo, ali...

Gunđaju protiv Milanovića, ali kad treba odlučivati, priklanjaju mu se

vlada, Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
21.03.2014.
u 14:09

Iz razgovora sa SDP-ovcima, pripadnicima različitih frakcija, proizlazi da je sve točno. Nezadovoljstva ima, ali nema govora ni o kakvoj pobuni ni stvaranju bloka protiv Milanovića

Veliko nezadovoljstvo u SDP-u i stvaranje opozicijskog bloka prema šefu stranke i premijeru Zoranu Milanoviću sve je češća tema kuloarskih rasprava. Svađa s ministrom financija Slavkom Linićem, marginaliziranje ministra zdravlja Rajka Ostojića, raniji razlaz s Davorom Bernardićem i zagrebačkom organizacijom, nesinkronizirana politika s riječkom organizacijom, držanje uzdi u Saboru, forsiranje Nevena Mimice i marginaliziranje Tonina Picule na listi za europarlamentarne izbore, glavni su argumenti kojima se nastoji opravdati teza o kulminiranju velikog nezadovoljstva u SDP-u zbog Milanovićeva načina vođenja stranke.

Nema pobune

Iz razgovora sa SDP-ovcima, pripadnicima različitih frakcija, proizlazi da je sve točno. Nezadovoljstva ima, ali nema govora ni o kakvoj pobuni ni stvaranju bloka protiv Milanovića. Protiv šefa se rogobori kao što se svojedobno i protiv pokojnog Ivice Račana. No, premda znaju pokazati prljav veš, SDP-ovci jako dobro čuvaju svoj kolektiv i vlast.

To je posebno uočljivo u slučaju ministra financija Linića koji se zbog svog pomoćnika Branka Šegona posvadio s premijerom.

Tvrdoglavi Linić nije se odrekao Šegona sve dok ga Milanović na to nije javno natjerao. Dio SDP-ovaca to je zamjerio premijeru pa se nagađalo o solidariziranju s Linićem u slučaju da ga Milanović želi smijeniti.

Premijer, međutim, bez obzira na autoritarnost u vođenju Vlade i stranke koja mu se zamjera, ne smjenjuje lako svoje ljude. Linića ne voli, ne sviđaju mu se ljudi kojima se okružio, i to uopće ne skriva. Stvari su se posložile tako da je Linićev izbor biti ministrom u Vladi u kojoj premijer njegovu funkciju doživljava isključivo kao tehničku.

Da je Milanovićeva zadnja ne samo u Vladi nego i u Saboru, govori i informacija sa sastanka Predsjedništva SDP-a koji je održan u srijedu. Riječ je o takozvanom referendumu o ćirilici, za koji se Milanović zarekao da neće proći.

U SDP-u nema dileme o tome da se ne smije provesti referendum o suspendiranju prava nacionalnih manjina, no provoditelji te politike smatraju da se mora poštovati procedura, a konačnu odluku o referendumu donijeti Ustavni sud. Žele to pitanje zatvoriti i iz političkih razloga jer je gotovo 650.000 potpisa za referendum desnici povod da ih stalno proziva. Milanovićeva je i tu zadnja, a taktika mu je ignoriranje. Zato je predsjednik Sabora Josip Leko to pitanje stavio pred Predsjedništvo SDP-a. No čini se da je iskrsnuo još jedan problem, a to je stav HNS-a o ćirilici koji je navodno na tragu Milanovićeve pasivnosti.

SDP-ovci svom predsjedniku rogobore i zbog liste kandidata za izbore u Europski parlament. Na tu se temu može čuti više zamjerki. Jedna je ta što je Nevena Mimicu, koji ionako neće biti u EP-u, nego će se vratiti u Komisiju, natjerao da bude nositelj liste. Osim što se Mimica toga nevoljko primio, postavlja se pitanje što će se dogoditi s pomicanjem liste budući da Mimica neće ići u Europski parlament.

Gužva na listi za EP

Kada se pak govori o Piculi, onda se ističe njegov uspjeh na prošlogodišnjim izborima za EP te da je dobio jako puno preferencijalnih glasova pa zaslužuje bolje mjesto na listi. No unatoč pohvalama na Piculin račun i zamjerkama na Milanovićev, Predsjedništvo SDP-a ipak je na drugom mjestu radije podržalo Biljanu Borzan nego Piculu.

Dakle, bez obzira na to koliko gunđaju na Milanovićeve poteze, ispada da im se na kraju priklone, što u konkretnom slučaju znači da Piculi ostaje tek peto mjesto na listi. Kada je o listi riječ, ni Milanovićeva pozicija nije najjednostavnija. Suočio se s ambicijama riječke frakcije koja gura gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Nakon sastanka Predsjedništva, neslužbeno se moglo čuti da je Milanović ostavio otvoren prostor da ga u subotu, nakon što obavi još konzultacija, predloži Glavnom odboru.

No pitanje je na kojem bi mjestu bio Obersnel. Ako su prva dva rezervirana za Mimicu i Borzan, treće i četvrto za koalicijske partnere Jozu Radoša i Ivana Jakovčića, peto za Piculu, a na listi je još i Milorad Pupovac, nerealno je da s Kukuriku liste još netko uđe u EP.

Komentara 6

Avatar Carrera
Carrera
14:18 21.03.2014.

SDP-enjare ko SDP-enjare... dvolični since 1991. ...

KI
Kissinger
15:11 21.03.2014.

naši novinari još uvijek žive u samoupravljanju,zaboravite ta vremena.nije milanović direktor SOUR-a!!!

DU
Deleted user
14:27 21.03.2014.

Svaka pomisao protiv nepogrešivosti velikog vođe je uvod u političku smrt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije