Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA - HRVATSKA

Guido Westerwelle: Hrvatskoj se nije popuštalo, ispunili ste sve!

'Germany\'s Foreign Minister Guido Westerwelle gives a press statement after talks with High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy Ashton in Berlin, Germany, 01 February
Foto: 'Britta Pedersen/DPA/PIXSELL'
1/3
25.05.2013.
u 15:46

To je ksenofobičan stav medija koji ne znaju razliku izmedju članstva u eurozoni i izvan nje. Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost – kazao je Swoboda.

Kod Hrvatske nije bilo ni najmanjeg popuštanja - kriteriji i uvjeti za članstvo su bili jasni i država ih je morala ispuniti. Hrvatska je poduzela velike reforme te izgradila institucije. Od početka procesa 2005., usmjerila je sve snage razvoja, u političkom, ekonomskom i pravosudnom polju, prema EU. Tako je glasio komentar njemačkog MVP-a Guida Westerwellea - politički - na pitanje zbog čega se sada u nekim medijima povlači \"hrvatsko pitanje\".

To je ekstremno ružno

O pisanju novina se ne raspravlja, politička volja Njemačke se, uostalom, odrazila i u rezultati glasanja u Bundestagu pri ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma- 583 zastupnika koje bira narod bilo je za, šestorica su bila suzdražana, a nijedan protiv.

Njemačka demokršćanka Doris Pack i austrijski socijaldemokrat Hannes Swoboda, oboje zastupnici u Europskom parlamentu s kojima smo razgovarali o kritikama njemačkih medija na račun Hrvatske, smatraju da te kritike nemaju veze isključivo s Hrvatskom nego da su dio šire kampanje i dubljeg nezadovoljstva sjevernih Europljana stanjem na jugu.

– Vidio sam taj komentar u njemačkom tabloidu, to je ekstremno ružno. To je ksenofobičan stav medija koji ne znaju razliku izmedju članstva u eurozoni i izvan nje. Naravno da gospodarska situacija u Hrvatskoj nije najbolja, znamo da je nezaposlenost velika, ali taj komentar dio je šire kampanje medija koji se već nekoliko godina žale na zemlje južne Europe. Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost – kazao je Swoboda, koji je bio izvjestitelj Europarlamenta za Hrvatsku, a sada je predsjednik Kluba socijalista i demokrata u EP-u. Kao i Swoboda, i Doris Pack zna da je Hrvatska tijekom pregovora ulagala velike napore u borbi protiv korupcije i bila pod snažnim nadzorom.

Površne ocjene

– Ja to znam, svi koji su čitali pregovaračke dokumente znaju da je borba protiv korupcije već ranije počela i da se nastavlja, ali mnogi obični ljudi u Njemačkoj ili Francuskoj to ne znaju i možda imaju osjećaj da u EU ulazi zemlja iz problematične regije. Mislim da je to dojam koji nema veze toliko s Hrvatskom, nego s posljedicama ranijeg proširenja i s činjenicom da traje kriza eurozone – kazala je Pack.

Na pisanje Bilda reagirao je i najmlađi zastupnik u gradskom vijeću Frankfurta. Naime, 21-godišnji Mirko Trutin čiji su roditelji podrijetlom iz Dalmacije, zastupnik je u frankfutskoj vijećnici, popularnom Römeru, a prije sedam mjeseci upravo ga je Bild slavio kao najvećeg političkog heroja Njemačke, jer je predložio da svi zastupnici sami sebi smanje plaću za 100 eura i tako pokažu solidarnost s građanima u krizi.

- Bild je bio i ostao bulevarski list, a ne dnevne novine. U tom smislu, njihove ocjene ne treba uzimati ozbiljno. Sa svojih 4 milijuna stanovnika, nasuprot 500 milijuna žitelja EU, Hrvatska nikako ne može biti ozbiljan problem - kazao je za Večernji list Mirko Trutin, član demokršćanske stranke CDU, koju vodi njemačka kancelarka Merkel.

>>\'Stalno dobivamo mailove da Hrvatska nije spremna\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije