Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Likvidacija

Gudurić u pancirki i s lisičnama: Sretan sam što sam u Hrvatskoj

gudurić bojan
Jurica Galoić/PIXSELL
26.02.2010.
u 10:07

Bojan Gudurić, jedan od optuženih za ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, uz pratnju sedmorice policajaca na motociklima i pet vozila sa zatamnjenim staklima, stigao je u zatvor u Remetincu.

- Sretan sam što sam došao u Republiku Hrvatsku - rečenica je koju je danas svojem odvjetniku Draganu Baltiću izgovorio Bojan Gudurić (29) nakon što je uz jako policijsko osiguranje u 10.30 prošao kroz vrata zagrebačkog zatvora u Remetincu. Tamo su ga primili djelatnici zatvora te, nakon što prođe sve kontrole i preglede, očekuje se da će se 3. ožujka pojaviti u velikoj sudnici zagrebačkoga Županijskog suda, gdje će se tako na optuženičkoj klupi pridružiti bratićima Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju i Slobodanu Đuroviću.

Promjena pancirke

Očekivano, Gudurićevo izručenje Hrvatskoj pratile su jake mjere osiguranja, a kako je priopćilo Ravnateljstvo policije, njega su od graničnih službi BiH danas oko devet sati na graničnom prijelazu Slavonski Brod-Bosanski Brod preuzeli djelatnici zagrebačkog Interpola. Iako se očekivalo da će Gudurić “sletjeti” iz Sarajeva, na koncu je ipak odlučeno da se iz BiH transportira kopnenim putem. Gudurić je tijekom vožnje na sebi imao pancirku (u BiH čak i kacigu), a policija je cijelu akciju snimala pa se na snimkama vidi trenutak kada su mu na granici zamijenili pancirku.

Da policija ništa nije htjela prepustiti slučaju, svjedoči i to što ga je od granice pratilo gotovo desetak policijskih vozila i motocikala u kojima su bili specijalci. Kao što smo već pisali, Gudurić je bio u bijegu od listopada 2008., a 1. veljače, samo dva dana prije početka zagrebačkog suđenja, predao se policiji u Banjoj Luci. I tada je izjavio da vjeruje u hrvatsko pravosuđe te je tražio da ga se izruči Hrvatskoj, a ne Srbiji. Naime, Hrvatska je za njim raspisala tjeralicu zbog teškog ubojstva, udruživanja u zločinačku organizaciju i općeopasne radnje, dok ga je Srbija tražila jer se nije javio na izdržavanje kazne zbog razbojstva.

Budući da je sam Gudurić tražio da kao državljanin Srbije bude izručen Hrvatskoj te budući da je Hrvatska prije Srbije poslala zahtjev za njegovo izručenje, na koncu je tako i odlučeno.

Suđenje iz početka

Njegov dolazak u Zagreb, u trenutku kada je suđenje već počelo, procesno-pravno značit će vrlo zanimljivu situaciju.

Naime, postupak, jer Gudurić kao optuženi raspravama do sada nije nazočio, formalno mora početi iz početka. To konkretno znači da se optuženicima ponovno mora pročitati optužnica te da se oni opet trebaju izjasniti o krivnji.

Ovisno o strategiji obrane, Gudurić može tražiti ili ponovno saslušanje do sada saslušanih svjedoka ili se pak zbog ekonomičnosti postupka može složiti da se iskazi do sada saslušanih svjedoka pročitaju. Isto tako, može tražiti i vrijeme da se upozna s optužnicom, zbog čega bi vjerojatno došlo do prekida rasprave na neko vrijeme. Nadalje, može tražiti i drugog odvjetnika, budući mu je sadašnji postavljen po službenoj dužnosti. I u tom slučaju bi vjerojatno došlo do kraćeg prekida rasprave, a što će se od toga dogoditi, znat će se 3. ožujka.

Do sada saslušani svjedoci u iskazima nisu spominjali Gudurića, budući da je uglavnom bila riječ o ljudima koji su poslovni partneri, suradnici ili znanci ostalih optuženika. Prema optužnici, Gudurić je na ime Kaiser Franc unajmio stan u Zagrebu, a na snajperskoj puški nađenoj u pretragama nađen je njegov DNK. 

Komentara 30

DU
Deleted user
12:05 26.02.2010.

Pravni :-)

MM
Mladen Miletić
10:44 26.02.2010.

Oni koji su krali žito jaki su kao Tito nekada a takove ne zatvaraš. Narvno da nije istina što Srbi pričaju da je država gladna jadna i da je popapala žito a nju se neda samo tako lako zatvoriti...

WE
western01
11:38 26.02.2010.

..da li mi imamo jake mijere osiguranja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije