Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovljeno suđenje

Gucić podmitio vještaka i može proći bez kazne

gucic
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/3
23.11.2010.
u 19:35

Vrhovni je sud nakon tri godine ukinuo osuđujuću presudu protiv Josipa Gucića tražeći da se utvrdi jesu li počinjena dva ili jedno kazneno djelo

Dok su svima usta puna antikorupcijskih fraza, osobito o nultoj toleranciji, zbog zastare progona u kapitalnom uskočkom predmetu – podmićivanju sudskih vještaka u kaznenom procesu – glavni akter, odbjegli tajkun Josip Gucić, mogao bi se spasiti zatvorske kazne.

Društveno opasno djelo


Njegova partnera Krstu Romića pak sudska sporost, aljkavost ili što već spasilo je od mogućeg zatvora. Prema optužnici, Gucić i Romić su 2003. u procesu protiv njih dvojice, Gucićeva sina Zvonimira i još nekih osoba u vezi s malverzacijama u NIK-u teškim 195 milijuna kuna, zatražili od sudskog vještaka Antuna Čeovića da izradi za njih povoljan nalaz o poslovanju NIK-a. Sudski vještak je od Gucića, prema optužbi, tražio 75.000 eura te nepoznatu svotu od Romića. S Gucićem se vještak sastajao nekoliko puta po zagrebačkim restoranima pa su se dogovorili o 50.000 eura mita. Gucić mu je isplatio 25.000 eura, što je sve snimao USKOK-ov pouzdanik Antun Baoka.

Sudac Željko Horvatović je pri objavi nepravomoćne presude kojom je Gucić osuđen na dvije godine zatvora, Romić na godinu, vještak Čeović na četiri i njegov pomagač Vinko Vuletić na dvije i pol godine, 5. rujna 2006. rekao:

“Riječ je o društveno opasnom kaznenom djelu, pogotovo jer ga je počinio sudski vještak. Opstruirao je sudski postupak pomažući osumnjičenome, a ovakav oblik korupcije opasan je za pravosuđe” te još dodao: “Čestitao bih pouzdaniku Baoki jer da nije bilo njegove građanske hrabrosti, pitanje je što bi bilo u drugim predmetima koje bi ova dvojica vještaka možda vještačila.”

USKOK se žalio u listopadu 2006., a Vrhovni sud je žalbe rješavao tek 7. listopada 2009. ukinuvši presudu. Županijski sud u Zagrebu je u svibnju zaključio da je za Gucića i Romića nastupila zastara progona za davanje mita, pa je protiv njih postupak obustavljen. USKOK se i na tu odluku žalio, a Vrhovni sud je u kolovozu zaključio kako se Romića još od 13. listopada 2009. više ne može progoniti, dok za Gucića još ima mogućnosti.

Suoptuženi i u Splitu

Kako su vještaci optuženi za teža kaznena djela, optužba protiv njih nije zastarjela. U Gucićevu slučaju sve ovisi o utvrđenju je li on istim djelom podmitio vještaka i pokušao spriječiti dokazivanje ili je riječ samo o davanju mita pa tek kad sud to utvrdi, moći će donositi zaključke o zastari progona. U svakom slučaju, s obzirom na težinu i društveno značenje ovog procesa, sudstvo šalje jako lošu poruku.

Slučaj zbog kojeg je, prema optužbi, Gucić podmitio vještake, vodi se u zagrebačkom Općinskom sudu. Riječ je o zloporabama u NIK-u od 1993. do 1997. teškim, kako se tvrdi, 195 milijuna kuna. U ljeto 2008. Gucić je otišao iz Hrvatske, a u srpnju njegov je sin Zvonimir ustvrdio da se liječi u Njemačkoj. Gucić i Krsto Romić (64) suoptuženi su i lani u Splitu s još šestoricom direktora.

Komentara 27

SA
Savjest
11:06 24.11.2010.

Nije g. Gucić htio spriječiti dokazivanje, a ni mito nije mito, već velikodušan dar sudskom vještaku koji živi u neljudskim uvjetima radeći vrlo odgovoran društveni posao.

Avatar emilsali
emilsali
19:42 23.11.2010.

Privatizacija na srpski nacin Akcija je visefazna, dobro osmisljena i organizovana. U akciji ucestvuju, sinhronizovano, politicari, kriminalci, i pijuni na terenu. Rezultat je tajkunisanje Srbije, a cilj je da cela Srbija u buducnosti radi za deset klanova,porodica ili monopolista, nazoviovi kako hoces. Samo su se zajebali jer ne slusaju istoriju,koja je uciteljica zivota, i ako ne pobegnu preko sa parama, ceka ih neka nova nacionalizacija, gde ce im 90posto biti oteto i dato 20posto narodu,a 70posto ce neki novi podeliti dok ne dodju novi novi koji ce i njih da sjebu... Faze srpske privatizacije: -osmekati dobru firmu -postaviti svog pijuna za direktora -pijun sakriva robu vrednosti recimo 15miliona evra, otpusta pola radnika i proglasava stecaj. -revizori pijuni dobiju mito da napisu sjebanu vrednost firme,od recimo 5miliona evra -na namestenom tenderu, proda se za 4miliona -vraca se skrivena roba i prikazuje pozitivan bilans poslovanja,na osnovu koga bankarski pijuni daju firmi kredit od 10miliona,a garancija je pozitivno poslovanje i hipoteka na firmu,uz \"drzavne garancije\",naravno -rasproda se roba od 15miliona i sa 10mil od kredita,to je 25miliona. Firma je placena 4miliona. -sa zaradom od 21milion u dzepu,firma se opet baca pod stecaj i ostaje drzavi i vise ne moze da se proda. -radnici otpusteni, strajkuju gladju i seku prste. -ekipa pikira nove firme za odradjivanje, jer se ima para za vise -i tako u krug -posalju se neke sitne ribe u zatvor,kao ova trgovinska mafija, da se zamazu oci.

OB
-obrisani-
09:52 24.11.2010.

U nasem pravosudju se vec godinama prave namjerne proceduralne i istrazne greske da bi se izaslo u susret gangsterima. Ovo nema veze sa korupcijom, ovo je IZDAJA. Kompletan drzavni aparat je IZDAO narod i takvom treba suditi. Razmjere korupcije su nevodjene. Ova zemlja nema buducnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije