Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Gubili milijune jer smo vojnicima plaćali stražarenje vikendima

vojska josipović
Grgur Žućko/Pixsell
20.12.2012.
u 21:50

Hrvatska posebnost: Prvi čovjek MORH-a tvrdi da je Hrvatska bila jedina zemlja na svijetu koja je imala odredbu da vojnici imaju osmosatno radno vrijeme. To je sada izmijenjeno

Predstavljajući nacrt novog Zakona o obrani ministar obrane Ante Kotromanović osvrnuo se jučer na medijske napise u kojima se tvrdilo da su se zbog tog zakona "zakvačili" premijer Zoran Milanović i on s predsjednikom Ivom Josipovićem.

– Nešto gluplje odavno nisam pročitao – rekao je Kotromanović i ustvrdio kako je novi zakon koji regulira ovlasti Vlade, Sabora i predsjednika RH nad vojskom potpuno bio usklađivan s I. Josipovićem. Premijer Milanović dodao je kako su u ovom slučaju partneri s predsjednikom. Predložene su izmjene i Zakona o službi u Oružanim snagama RH jer je postojeći zakon, tvrdi ministar obrane, zastario, ali i čini veliku financijsku štetu Ministarstvu obrane, posebice zbog odredbe da vojnici imaju radno vrijeme od osam sati.

– Mi smo jedina država na svijetu koja ima tu odredbu i zbog toga imamo tužbe teške stotine milijuna kuna. Jedino smo Ministarstvo koje mora unaprijed planirati novac zbog tužbi za koje znamo da ćemo ih izgubiti. Sada smo to napokon riješili i radit će svi kad treba i kako treba. Bio sam vojnik sto godina i prošao sam stotine straža... Ovim ćemo se zakonom modernizirati i uskladiti s NATO-om. Pa mi smo dosad morali plaćati vojnike da stražare subotom i nedjeljom – rekao je ministar obrane na sjednici Vlade.

Predstečajna nagodba - Linić: Nema naknadnih tužbi!

Ministar financija Slavko Linić predstavio je preinake Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Kaže da je prihvatio sugestije bankara da proces može početi i u tvrtkama koje imaju nepotpunu dokumentaciju.

– Dok proces traje, račun tvrtke ne može biti blokiran, a uprava dobiva kontrolora koji će nadzirati troškove – rekao je Linić. Predstavio je još jedno poboljšanje zakona koje će spriječiti zloporabe kalkulanata.

– Događalo da su neki vjerovnici odustajali od nagodbe zato što su vjerovali da će više dobiti naknadnom privatnom tužbom nego predstečajnom nagodbom. To se više neće događati. Oni koji se ne prijave na vrijeme za konsolidaciju, gube pravo da se vode kao vjerovnici u slučaju da tvrtka preživi proces predstečajne nagodbe – rekao je Linić.

Zapošljavanje stranaca - Nedostaje nam čak i 20 pastira

Vlada je jučer ustvrdila kvote za trajno zapošljavanje stranaca u 2013. godini. Bit će izdano najviše 289 dozvola od čega 20 za pastire, 15 za instruktore ronjenja, 30 za masere posebnih masaža, tri pilota, 30 kuhara nacionalne kuhinje...

Pranje novca i terorizam - Osam presuda i pet optužnica

Vlada je predstavila i izvješće Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Ministar financija rekao je da je poseban ured njegova ministarstva postupao u 176 slučajeva u kojima se sumnjalo na pranje novca i financiranje terorizma – 84 slučaja otkrili su njegovi istražitelji sami, 61 dojavu dobili su od MUP-a, DORH-a i USKOK-a, a 31 dojavu od stranih financijskih institucija. Sve to rezultiralo je zasad s osam presuda i još pet optužnica.

Porez na igre na sreću - Proračun deblji za 329 mil. kuna

Od igara na sreću u kasinima, lutrijskih igara, kladionica i igara na automatima, Vlada u idućoj godini planira uprihoditi 329,263 milijuna kuna – od čega najviše od klađenja, čak 148,1 milijun kuna. Sav taj novac preusmjerit će se za promicanje razvoja sporta (35 posto), za borbu protiv ovisnosti (5,58 posto), za osobe sa invaliditetom (16,2 posto), za razvoj civilnog društva (13,04 posto), kulturnjacima (11,89). posto)...

>>Vojska želi oformiti sindikat

Komentara 17

Avatar future Gohan
future Gohan
11:54 21.12.2012.

Sad će ljudi stražarit po 24h u komadu, ili pak vani na kiši i snjegu recimo 6 - 6, jedno 7 dana, i onda na poligon... jeste, trebalo je znati organizirati dežurstva, trebalo je puno toga, ali lakše je kakiti, u tome naši vrsni političari su uvijek bili n.1!! I nitko se ne pita zašto je bio ovakav zakon, ali točno tko su ti koji su tužili i dobili novac, i zašto... tu je tišina, eh, da....

GR
grizli
09:19 21.12.2012.

Kakvo ŽUTILO ...KAKVO ŽUTILO od ovih novina a ni Jutarnji ništa nije bolji,možda je i gori ...STRAŠNO.. Pa dajte gospodo novinari malo promislite što pišete i nemojte misliti samo na svoje dupe (jer ovo su sve plačeni članci) i Ne stvarajte jaz među i ovako ispaćenom narodu.. Ne zaboravite ,postoji netko viši od nas tko ovo sve gleda

KV
kviki111
08:05 21.12.2012.

20.12.2012. u 22:39h lone je napisao/la: ovo s dvadeset novih dozvola i imigranata pastira jer nema domacih i 350,000 nezaposlenih Hrvata --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Naša radna snaga nema dovoljno obrazovanja za posao pastira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije