Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjo Varga izgubio cijelu lanjsku uplatu

Gubici II. stupa: Uplatio 3000, a u minusu 2 kune

03.03.2009.
u 20:09

Franjo Varga, 55-godišnji autoelektričar iz Starih Jankovaca kod Vinkovaca, prošle je godine svaki mjesec uplaćivao 226,68 kuna u II. stup PBZ-Croatia osiguranja.

“Pojedene” uplate
Unatoč uplaćenih 2718,96 kuna u 2008. na kraju obračunskog razdoblja, 30. studenoga Varga je na računu imao 1,49 kuna manje nego godinu prije. Kako se broj obračunskih jedinica povećao sa 97,3766 u studenome 2007. na 117,9196 lani, na Varginu izvodu nije se potkrala tiskarska ili administrativna greška. Jednostavno, vrijednost obračunske jedinice toliko je strmoglavo pala da je ‘pojela’ jednogodišnju uplatu!

– Sigurno nisam jedini koji je tako prošao. Ali sam među rijetkima koji je to primijetio. Netko potkrada taj drugi stup i uzeo je barem milijun kuna. Eto ti posla za USKOK, neka oni vide što se dogodilo s našim novcem – ljuti se Varga, od čijih primanja žive on i supruga Jolanka te sin kojeg školuju.

U OMF-u PBZ-Croatia osiguranje ne žele komentirati priču Franje Varge jer ih u tome “priječi Zakon o zaštiti osobnih podataka”. Ipak, Vargu pozivaju da im se osobno javi vezano uz objašnjenje stanja na računu. I dok je prijašnjih godina u uvodnom pismu iz fonda obavještavan da se njegov novac ulaže na najbolji način te da je riječ o izvrsnom projektu, provedenom za dobrobit njegove budućnosti, posljednje pismo koje je primio nije ulijevalo optimizam. Iz fonda podsjećaju da se kriza koja je zahvatila SAD proširila na cijeli svijet, što je i za Hrvatsku značilo pad cijena dionica, a zatim i domaćih obveznica, što je pak dovelo do pada obračunske jedinice za 2008. godinu.

Logično objašnjenje
Slično objašnjenje stiglo je i u Večernji list. Objašnjavaju se korijeni krize na burzama te zaključuju kako kad “vrijednost naše obračunske jedinice pada, time ni imovina naših članova na njihovim računima ne može rasti”.

– Eto, i tu sam ostao bez novca. I nije to sve. Sudim se još i zbog toga jer sam pokraden u privatizaciji. Kako sve u ovoj državi ide, na odluku suda morat ću čekati 20 godina – kaže Franjo Varga.

– Ovo je živi dokaz da hitno treba preispitati poslovanje II. stupa. To je sve što mogu reći. Kako komentirati činjenicu da je nečija ukupna godišnja uplata “nestala” i nikome ništa – kazao je sindikalac Krešimir Sever. Željko Šemper iz HSU-a, pak, ima prijedlog: reosigurati uplate, odnosno uvesti institut jamstvenog kapitala. Riječ je, objašnjava, o pologu koji se “aktivira” isključivo ako neki od fondova u određenom razdoblju ostvari minus veći od zajamčenog prinosa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije