Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljeni

GSS spasio Mađare koji su u noći zalutali između Kleka i Vitunja

gss1
arhiva vl
23.08.2010.
u 16:20

Ludost je bila u 18 sati krenuti stazom koja zahtijeva pet sati napornog hoda, rekli su GSS-ovci koji su avanturiste pronašli u Perasovu Jarku.

Ludost je bila u predvečerje krenuti s Kleka iznimno zahtjevnom planinarskom stazom prema Vitunju, ispričali su nam članovi ogulinske postaje Hrvatske gorske službe spašavanja nakon što su na teško prohodnom području u kanjonu podno Kleka jučer ujutro pronašli četvero izgubljenih mađarskih planinara.

Dojava planinara koji su se izgubili stigla je u nedjelju u 21.36 sati. U početku se mislilo da je riječ o Česima ili Poljacima, no na kraju se ispostavilo da su u šumi zalutale tri Mađarice i jedan njihov sunarodnjak. U potragu je s dva vozila krenulo 17 članova GSS-a, a među njima je bilo i medicinsko osoblje.

 Signalne rakete

 – Mađarima je i domar na Kleku savjetovao da ne kreću stazom prema Vitunju, jer je tada bilo oko 18 sati, a za spuštanje tim putem potrebno je oko pet sati zahtjevnog hoda. Ipak nisu poslušali. Uspjeli smo s njima stupiti u vezu, ali na kraju se ispostavilo da se uopće ne nalaze ne lokaciji koju su nam dojavili. Prvi kontakt uspostavljen je signalnim raketama – prepričao je vođa akcije Davor Košutić iz ogulinskog GSS-a.

 Vizualni kontakt uspostavljen je u 2.10 sati kad su Mađari pronađeni na mjestu Perasov Jarak.

 – Ime točno govori o mjestu na kojem su se planinari izgubili. Nakon što smo došli do njih, trebalo nam je još sat da se spustimo do Vitunja, pa je akcija završena oko četiri sata ujutro. Na sreću nitko nije ozlijeđen, no i sam boravak od nekoliko sati na toj lokaciji i to po noći životno je opasan – zaključio je Košutić.

 Izgubljeni berač gljiva

Osim ovog slučaja GSS je u nedjelju tražio i zalutalog berača gljiva u šumama nedaleko od Lasinjskog Sjeničaka. Dojava Županijskom centru 112 stigla je u 15.13 sati. U akciji su uz GSS sudjelovali policija i lovci koji poznaju tamošnje šume. Usprkos problemima u lociranju mobitela izgubljeni berač gljiva pronađen je u 18.18 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije