Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramatične akcije

GSS-ovci spasili dvije bake i sedmomjesečne blizanke

gss, spašavanje (1)
Foto: HGSS
1/4
Autori: sv, IČ/VLM
07.02.2012.
u 11:50

GSS-ovci pomažu ljudima koje je snježno nevrijeme odsjeklo od civilizacije. Samo u Dalmaciji imali su više od 300 akcija u protekla četiri dana

Pripadnici Gorske službe spašavanja proteklih dana imaju pune ruke posla. Pomažu ljudima koje je snježno nevrijeme odsjeklo od civilizacije. Ovaj tjedan počeo je aktivno i za zadarski HGSS.

U ponedjeljak su spasioci pomagali dostaviti neophodnu hranu stanovnicima odsječenih sela i zaselaka općine Lišane Ostrovačke. Hranu su dostavljali u ruksacima koristeći se specijalnom skijaškom opremom kako bi se probili do kuća. Iz odsječenog zaselka Ivkovići Selo Đevrske 16 spasilaca transportiralo je 91-godišnju staricu do očišćene ceste, a potom su je vozilom HGSS-a prevezli u dom njezina sina u Zadru.

Još dvije dramatične akcije obilježile su dan. GSS-ovci su čak šest sati izvlačili 78-godišnju baku iz zaselka Katavići u okolici Vrgorca. U Gornjem Krušvaru u splitskom zaleđu od svijeta je ostala odsječena obitelj sa sedmomjesečnim blizankama. Kako je jedna od blizanki imala dugotrajnu i vrlo visoku temperaturu, zatražili su pomoć.

Sat i pol trajalo je probijanje po dubokom snijegu u kojem su, osim HGSS-a, sudjelovali vojno vozilo i čistač snijega. Cijela obitelj spuštena je do ceste, a blizanke su predane hitnoj medicinskoj pomoći, izvijestili su iz HGSS-a.

U utorak poslije podne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji GSS je imao desetak akcija spašavanja.

Majci s petero djece u Satriću (okolica Sinja) dostavljena je hrana. Spašavatelji se probijaju kroz snijeg prema Brštanovu gdje se sumnja na srčani udar, prema Zavetorju, bolesnoj starici, Stomorici kod Brela gdje je bolestan mladić, te prema Broćancu gdje treba pomoći astmatičaru.

Jedna ekipa ide prema Vlaki (okolica Vrgorca) gdje je pacijent koji treba promjenu katetera u bolnici, ali nakon toga treba ga vratiti kući gdje ima svu nužnu aparaturu. Radi se o tri kilometra nepročišćene ceste s dubokim snijegom, sada već i zaleđenim. Snježno vozilo pokušava doći do Vrdova, planinske visoravni iznad Bitelića (Sinj) gdje već dva dana nema nikakvih vijesti o dvojici pastira.

– Radi se o bolesnim stanjima i ljudima kojima treba hitan transport u bolnicu, odnosno lijekovi o kojima su ovisni. Sve ove akcije, ali i brojne druge izvedene su uz pomoć skija, a sve više i uz pomoć dereza, te koristeći posebna nosila za spašavanje po snijegu. Snijeg se sve više pretvara u led pa na brojnim mjestima kretanje bez dereza nije moguće, a jaka bura pogoršava i ovako teško stanje – poručio je Prizmić.

Komentara 19

GA
garo
23:02 07.02.2012.

07.02.2012. u 22:32h djtcro je napisao/la: HGSSovci - istinski heroji, koji zaslužuju duplo veću plaću. Koju crnu plaću????

CV
crna vrana
12:55 07.02.2012.

Svim HGSS-ovcima visoko odličje zbog vrhunske obučenosti i samoprijegora u najtežim uvjetima. Hvala za svaki spašeni život.

TO
Toni12345
22:32 07.02.2012.

HGSSovci - istinski heroji, koji zaslužuju duplo veću plaću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije