Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za nestalima

GSS-ovci na Kavkazu pronašli tri tijela, je li riječ o Hrvatima?

alpinisti kavkaz (1)
Foto: HGSS
1/5
18.07.2012.
u 10:23

Pred ekspedicijom je problem kako tri tijela spustiti u dolinu po vrlo teškom terenu, poglavito niz 600-metarsku ledenu strminu na kraju ledenjaka

Ekspedicija HGSS-a koja je u petak krenula u Gruziju u potrazi za tijelima kolega koji su prije gotovo četiri desetljeća nestali na Kavkazu pronašla je tri tijela, a prema opremi i službenoj znački gorskog spasioca HGSS-a, čini se da su našli tijelo barem jednog od alpinista koji su na Križu Ušbe stradali 24. srpnja 1974. godine.

U do sada najvećoj nesreći hrvatskog alpinizma stradali su tada ponajbolji alpinisti i gorski spasioci Ante Bedalov, Nenad Čulić, Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković. Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su na užetu u stijeni Ušbe, dok su Nenad Čulić i Viktor Tabaković nestali u ledenoj lavini koja je zbog naglog pogoršanja vremena protutnjala stijenom Križa Ušbe.

Prema opremi pronađenoj pokraj jednog od tijela vidljivo je da je riječ o alpinistu koji je stradao nešto poslije, a jesu li pronađena tijela zaista ona Čulića i Tabakovića, pokazat će analiza DNK.

Pred ekspedicijom je problem kako tri tijela spustiti u dolinu po vrlo teškom terenu, poglavito niz 600-metarsku ledenu strminu na kraju ledenjaka, no pripadnici HGSS-a koji su otišli na Kavkaz u potragu za svojim kolegama uvjereni su da će u tome uspjeti.

Dok se ne izvrši pouzdana identifikacija DNK, zadatak ekspedicije je spustiti tijela u dolinu te ih pokopati na alpinističkom groblju u najbližem naselju Mestija u Gruziji. Naime, identifikacija je preduvjet da Gruzija dozvoli naknadno prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu.

Ključne riječi

Komentara 11

BO
boxerzg
10:43 18.07.2012.

Vječna im slava.

DI
duncan_idaho
10:59 18.07.2012.

Ponekad nije loše bit GSS-ovac. I ja bih volio sad biti s njima na Kavkazu, jer vjerojatno zbog vremena i love nikad neću imat prilike otići u vlastitom aranžmanu na jednu takvu planinu. Sretno dečki

OL
olovka
11:23 18.07.2012.

LEDOPAD??? kretencine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije