Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Grubori: Optužnica protiv trojice, za Sačića istraga još traje

Grubori
Foto: arhiva VL
1/3
17.12.2010.
u 00:41

Zbog nedostatka dokaza ŽDO je odustao od kaznenog progona Berislava Garića te je istražnom sucu predložio ukidanje pritvora i njegovo puštanje na slobodu

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog ratnog zločina u zaselku Grubori, koji je počinjen tijekom akcije "Oluja obruč" 25. kolovoza 1995., izvijestio je večeras ŽDO.

Optužnice su podignute protiv vođe grupe ATJ Lučko, koja je ušla u Grubore, Franje Drlje, jednog od zapovjednika skupine specijalaca na terenu Božidara Krajine te pripadnika ATJ-a Igora Benete.

Za Željka Sačića, ratnog zamjenika zapovjednika specijalne policije, i Franju Drlju, za koje se sumnja da su počinili ratni zločin vezan za događaje 26. kolovoza u Ramljanima, istražnom sucu vraćen je spis te mu je predloženo da se razdvojeno završe istrage, odnosno, kako piše u priopćenju ŽDO-a, "do udovoljenja zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć".

Sačića se, inače, tereti za zataškavanje ratnog zločina te, kako je navedeno u zahtjevu za istragu, da je kao zapovjednik propustio poduzeti mjere da se spriječe ratni zločini i da se počinitelje kazni "te je dopustio da pripadnici ATJ-a Lučko nastave akciju sljedeći dan (nakon Grubora) kada je Franjo Drljo u selu Ramljanima zapalio više stambenih i gospodarskih objekata."

Zbog nedostatka dokaza ŽDO je odustao od kaznenog progona Berislava Garića te je istražnom sucu predložilo ukidanje pritvora i njegovo puštanje na slobodu.

Dana 25. kolovoza '95. pripadnici specijalne policije u Gruborima su ubili šest srpskih civila te zapalili većinu stambenih i gospodarskih objekata, dok se Drlju tereti da je u Ramljanima zapalio više kuća.

Komentara 14

JB
josip broz
01:28 18.12.2010.

e josipovicu sramoto jedna

OB
-obrisani-
01:17 17.12.2010.

A koliko je takvih Hrvatskih kuća gorjelo tokom 5-godišnje okupacije zločinačkih četničkih postrojbi - ali ti zločinci su abolirani - oslobođeni svake krivnje i još su neki i na vlasti, a procesuiranja njihovih zločina nad tisućama ubijenih i tisuća kuća spaljenih - nema. To je pravDADA

KO
kocen
20:27 17.12.2010.

malitrn Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije