Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak sukoba

Grubišić: Boje me se jer želim promijeniti ugovor s Vatikanom

'unutrasnja...split...280308 don Ivan Grubisic Snimio:Tino Juric'
'Tino Juric'
12.11.2011.
u 12:00

Kanon kaže da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, a mi nismo stranka, nego udruga, tj. neovisna lista.

Ne jenjava bura koju je podigla izjava splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića da don Ivan Grubišić ne smije politički djelovati, zbog kandidature njegove udruge za Sabor.

Ne daje račun

Mons. Barišić zbog don Grubišića oglasio se još jednom tvrdeći da don Ivanu nitko nije zabranio služiti misu, kako je objavljeno u medijima, te da mu mirovina nije isplaćena zašto što don Grubišić ne želi dati broj žiroračuna, nego mirovinu želi primati isključivo poštom.

– Don Ivan je pozvan da se očituje prima li već neku mirovinu. Ako ne, treba dostaviti broj žiroračuna. On to uporno odbija te zahtijeva primanje novca poštom, što je za nadbiskupiju neprihvatljivo jer su kod nas sve isplate isključivo putem bankovnih računa. Nadamo se da don Ivan Grubišić doista želi svakodnevno slaviti svetu misu, nastavljajući svećenički život u zajedništvu sa svojom Crkvom. Nadbiskupija bi željela da njezini svećenici iskreno žive u dostojanstvu svoga svećeničkog poziva i u skladu s crkvenim normama – tvrdi splitski nadbiskup, dok don Grubišić kaže kako ga je Barišić morao napasti jer je tako odlučio HBK.

– Meni župnik u župi u kojoj sam sada već tri mjeseca ne da govoriti misu. Pisao sam nadbiskupu da sam župniku ponudio i pastoralnu pomoć i žalio mu se zbog mise. Odgovorio mi je samo da župnik odlučuje tko će mu pomagati, a misu nije ni spomenuo. Očito su se dogovorili – rekao nam je don Grubišić, koji iz medija doznaje što o njemu misli mons. Barišić, ništa službeno nije dobio.

Neposredna demokracija

– Kanon koji nadbiskup spominje kaže da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, a mi nismo stranka, nego udruga, tj. neovisna lista. Ne borimo se za vlast, nego želimo kao udruga građana sudjelovati u donošenju zakona u Saboru i biti glas savjesti i morala. Pisao sam da su ovi u političkim strankama talibani i idioti, pa neću valjda sada ja osnivati političku stranku! – kaže Grubišić, vjerujući kako je riječ o komplotu crkvenog vrha, HDZ-a i Željka Keruma, koji ga zajednički žele oslabiti u Splitu. Grubišić misli da crkvenom vrhu najviše smeta prijedlog njegove udruge da se revidiraju ugovori s Vatikanom.

– U samim ugovorima stoji da se mogu promijeniti kad se stanje promijeni. A stanje se promijenilo. Neka narod na referendumu odluči kakvi će oni biti u budućnosti, a ne da Crkva gradi zgrade od oniksa. Neka o svemu odlučuje narod, a ne politikanti. To je abeceda politike, želimo neposrednu demokraciju – kaže Grubišić, tvrdeći da je zabrana služenja mise i uskrata mirovina znak da su sankcije protiv njega i te kako na djelu.

Komentara 375

ZO
Zonasumraka39
12:43 12.11.2011.

Rambo1 Čuo sam da si bežao sa traktorima 1995? Jel to istina?

FL
flok
13:12 12.11.2011.

dobro, ako je ovo što radi don Grubišić ljevičarima u redu onda ćemo i mi napraviti udrugu za ukidanje abortusa i na listi kandidirati don Kaćunka

VK
vražje_kopito
12:43 12.11.2011.

Nećeš razbojniče, ti nisi Božji. Osujetit će te sveta jadranka zaštitnica rvata i Kerum oni su uzori kršćanskog življenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije