Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U BiH 13 preminulih i 297 novooboljelih: Prijeti eskalacija kod migranata, jedan pobjegao iz izolacije

Koronavirus u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.08.2020.
u 17:45

Brazil je zabilježio 17.078 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa a u zadnjih 24 sata umrlo je 565 osoba, objavilo je u ponedjeljak nacionalno ministarstvo zdravlja.

U svijetu je od COVID-19 ukupno oboljelo  23,827,030 ljudi. Preminulo je 817,252 osoba, a oporavljenih je 16,371,099. Njaviše zaraženih ima u SAD-u, Brazilu i Indiji. 

17:45 - U protekla dva dana tri su potvrđena slučaja ponovne zaraze koronavirusom, jedan u Hong Kongu i dva u Europi, što postavlja pitanja o tome koliko dugo traje imunitet na virus, piše britanska agencija Reuters. 

Slučajevi zabilježeni u Belgiji i Nizozemskoj prijavljeni su nakon što je u Hong Kongu ovaj tjedan objavljeno da se jedan pacijent ponovno zarazio drugim sojem virusa četiri i pol mjeseca nakon što je službeno proglašeno da se oporavio od bolesti, što je bio prvi takav dokumentirani slučaj.

I ranije je bilo vijesti o novoj pojavi virusa odnosno simptoma Covid-19 kod osoba koje su se prije toga oporavile i prema testiranju bile negativne na virus, no samo je u ova tri slučaja genetičkom analizom utvrđeno da je ponovna zaraza rezultat genski drukčijeg virusa u odnosu na onaj koji je izazvao prvu zarazu, pa je tako isključena mogućnost da se radi o recidivu prve bolesti.

14:25 - U utorak je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 297 novozaraženih koronavirusom uz 13 smrtnih ishoda, dok vlasti Unsko-sanske županije strahuju od eskalacije epidemije među migrantima kojih je tamo više od 10.000. 

Od početka epidemije koronavirusom je zaraženo 18.326, a preminulo je 560 osoba. 

Zdravstvene vlasti u Unsko-sanskoj županiji sa sjedištem u Bihaću, gdje se nalazi više od 10.000 migranata, strahuju od mogućnosti eskalacije koronavirusa. 

Tamošnja ministrica zdravstva Nermina Ćemalović upozorila je da je među migrantima šestero zaraženih koje moraju izdvojiti iz jednoga od migrantskih kampova koji se nalazi u pogonima nekadašnje tvornice Bire.

“Oni (migranti) jednostavno ne poštuju nikakva pravila niti norme, ali mi moramo razmišljati o interesu i zdravstvenoj zaštiti građana koji dolaze u kontakt s migrantima. Ako ih ostavimo u Biri, u situaciji smo da dođe do eksplozije virusa. Ako ih pustimo van, oni su onda u izravnom kontaktu s građanima”, rekla je Ćemalović. 

Jedan od migranata je pobjegao iz izolacije u Biri i još uvijek se traga za njim, dok su ostali smješteni u bihaćkoj bolnici.

14:10 - Norveški bruto domaći proizvod zabilježio je u drugom tromjesečju najveći pad otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke, odražavajući posljedice mjera obuzdavanja koronavirusa.

Kada se isključi proizvodnja nafte i plina, gospodarstvo je u razdoblju od travnja do lipnja palo 6,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je SSB.

"Pad norveškog gospodarstva u drugom tromjesečju najveći je u povijesti. Tromjesečni nacionalni izračuni dostupni su od 1978. godine“, podsjeća statistički ured.

12:30 - Pandemija koronavirusa i dalje se širi, no rast broja novozaraženih i smrti u svijetu usporava, s iznimkama jugoistoka Azije i istočnog Mediterana, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svom posljednjem izvješću o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u ponedjeljak navečer, WHO je istaknuo kako su dvije Amerike i dalje najteže pogođene te na njih otpada polovica novih slučajeva i 62 posto od 39 tisuća preminulih posljednji tjedan. 

U svijetu je zaraženo više od 23,65 milijuna ljudi, a 811 tisuća je preminula, stoji u podacima agencije Reuters za utorak. 

„WHO je u tjednu koji je završio 23. kolovoza izvijestio o preko 1.7 milijuna novih slučajeva Covida-19 i 39 tisuća preminulih, što je 4 posto manje zaraženih i 12 posto manje smrtnih slučajeva u odnosu na tjedan prije“, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda. 

11:45 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen 21 slučaj zaraze koronavirusom, što je sedam više nego prethodni dan, ali uz veći broj testiranih.

Testirano je 1370 osoba na zarazu koronavirusom, od čega je 21 uzorak bio pozitivan, objavila je slovenska vlada u utorak na Ttwitteru.

Prethodni je dan s 543 testa potvrđeno 14 novih zaraza. Najviše zaraza je potvrđeno u zadnja 24 sata u Ljubljani i mjestu Velike Lašče - po tri, dok su ostali slučajevi raspršeni u više općina diljem zemlje.

10:45 - Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci smatra da je distribucija cjepiva protiv Covida-19 u skladu s posebnim smjernicama za hitnu upotrebu (EUA), a prije nego što se dokaže da je ono sigurno i učinkovito u velikim ispitivanjima, loša ideja koja bi mogla negativno utjecati na testiranje ostalih cjepiva.

Znanstvenici i zdravstveni stručnjaci strahuju da bi američki predsjednik Donald Trump mogao izvršiti pritisak na američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA) da isporuči cjepivo prije studenoga kako bi povećao svoje izglede za reizbor.

Anthony Fauci, direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, odbio je komentirati predsjednikove izjave, no kazao je kako smatra da unatoč hitnoj situaciji postoji rizik kada je posrijedi žurba s distribucijom cjepiva. 

09:00 - Brazil je zabilježio 17.078 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa a u zadnjih 24 sata umrlo je 565 osoba, objavilo je u ponedjeljak nacionalno ministarstvo zdravlja.

U toj zemlji od koronavirusa umrlo je 115.309 osoba, a 3.622.861 ih je zaraženo.

VIDEO Đikić: Umjesto da smo počeli više testirati i znali što nam se događa u zemlji, mi ulazimo u sukobe

Ključne riječi

Komentara 3

FI
Fijaker13
09:02 25.08.2020.

Danima tj tjednima Brazil ima preko 1.000, a sad je izdvojena vijest uz naslov “grozne vijesti iz Brazila” kad je manje od 600. Hmmmm...

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
09:08 25.08.2020.

Znači napravljeno je 115.309 obdukcija gdje je potvrđen covid kao uzrok smrti?

IT
I-To
08:59 25.08.2020.

ova cifra nije točna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije