Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se i ostavke

GROZD: Nije istina da kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut

Zdravstveni odgoj, portal
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
23.05.2013.
u 12:15

"Pozivamo stoga nadležne državne institucije da reagiraju i osiguraju funkcioniranje Republike Hrvatske kao pravne države u kojoj se svi, uključujući i ministre i premijera trebaju ponašati u skladu s Ustavom RH i odlukama Ustavnog suda."

Nakon brojnih reakcija koje su jučer uslijedile nakon odluke Ustavnog suda o kurikulumu zdravstvenog odgoja, svoje nezadovoljstvo izjavama ministra Jovanovića iskazala je i udruga Glas roditelja za djecu – GROZD.

U svom priopćenju navode da izjave ministra Jovanovića ugrožavaju funkcioniranje Republike Hrvatske kao pravne države.

– Ministar Jovanović u nekoliko je navrata u srijedu 22. svibnja 2013. izjavio da kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut odlukom Ustavnog suda. No, to nije istina. Na prvoj stranici, u prvoj točki odluke eksplicitno stoji: "…te se ukida Odluka o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama... te njezin sastavni dio: Kurikulum zdravstvenog odgoja".

– Ne znamo je li riječ o tome da je ministar ishitreno cijeli dan, do navečer, davao izjave prije nego je pročitao samu odluku Ustavnog suda ili se radi o namjernom manipuliranju javnosti. I za jedno i za drugo trebala bi postojati barem politička odgovornost, navodi se u priopćenju udruge.

Osvrnuli su se i na gostovanje ministra Jovanovića u središnjem Dnevniku HRT-a u kojem je pozvao nastavnike da do kraja školske godine provode zdravstveni odgoj prema nastavnom planu i programu.

– S obzirom na to da je Ustavni sud donio odluku kojom se ukida kurikulum zdravstvenog odgoja, ministar Jovanović poziva nastavnike na protuustavno djelovanje. Pozivamo stoga nadležne državne institucije da reagiraju i osiguraju funkcioniranje Republike Hrvatske kao pravne države u kojoj se svi, uključujući i ministre i premijera trebaju ponašati u skladu s Ustavom RH i odlukama Ustavnog suda, poručuju iz GROZD-a.

Splitski HDZ traži ostavku Jovanovića, Filipovića i M. Jelavić

Splitski je HDZ nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju spolnog odgoja u školama zatražio ostavku ministra Željka Jovanovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića i obrazovanje te pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić.

– Pri uvođenju zdravstvenog odgoja nije ih vodila dobrobit roditelja i djece već isključivo totalitarna komunistička ideologija. Budući da je uža članica tima supruga hrvatskog premijera, jasna je uloga državnog vrha zbog protuzakonitog, protuustavnog nametanja ideološki jednostranog četvrtog modula. Filipović je agresivno uveo zdravstveni odgoj u škole, a Mila Jelavić nije branila prava djece nego poziciju ministra Jovanovića – kazao je Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, koji je zamjerio Ivi Baldasaru, kandidatu SDP-a za splitskog gradonačelnika, što nije podržao inicijativu "U ime obitelji" i nije potpisao peticiju za referendum.

– On je tolerantan samo kada su u pitanju njegovi stavovi – zaključio je Škorić. 

– I ja sam potpisnik ove inicijative. Držimo da je brak zajednica muškarca i žene i tu nema alternative. Ta se kategorija mora unijeti u naš Ustav – poručio je Zlatko Ževrnja, kandidat HDZ-a za splitsko-dalmatinskog župana.

>>BLOG ŽENSKA SOBA Platforma 112: Postoji čvrsta koordinacija između HDZ-a, Hrasta i inicijative U ime obitelji

>>'Tko će snositi odgovornost? Možda Jovanovićeva tajnica!'

>>Nastavnici ogorčeni: Za sve je kriva Jovanovićeva nesposobnost!

>>Jovanović: Neću dati ostavku, nismo prekršili nijedan zakon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije