Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
besprizorne pljačke

Groblja na udaru vandala - vade kosti, kradu broncu...

'07.01.2011., Zadar - Na gradskom groblju nepoznati pocinitelji preko noci su  prevrnuli krizeve na 72 nadgrobna spomenika. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
1/4
25.03.2012.
u 15:30

Na zagrebačkim grobljima lani je zabilježeno pet puta više krađa nego godinu prije

Broj provala u stanove alarmantno je porastao, čak 70 posto u prva dva mjeseca ove godine, na zagrebačkim ulicama masovno se kradu bicikli, ali čini se kako su kradljivci u posljednje vrijeme, potaknuti financijskom krizom, otkrili još jedan izvor prihoda. Naime, zagrebačka groblja u protekloj su godini postala učestale mete drskih vandala.

U 2011. godini na zagrebačkim je grobljima zabilježen porast krađa za čak 500 posto u odnosu na godinu prije. Dok je 2010. sa 27 zagrebačkih groblja ukraden 31 ukrasni predmet, uglavnom metalni, u prošloj godini taj broj popeo se na 183 ukradena komada.

Zarade džeparac

– U više od 90 posto slučajeva riječ je o krađama ukrasnih predmeta od bronce i mesinga kao što su vaze, lampaši i predmeti sa sakralnim motivima, a posljednjih nekoliko godina dogodio se znatan broj krađa žljebova i pokrova od bakrenog lima, nedavno čak i s kiosaka za prodaju cvijeća na Mirogoju koji su od glavnog ulaza u groblje udaljeni jedva pedesetak metara i gdje je 24 sata čuvarska služba – kaže Željko Krulc, voditelj sektora tehničke operative Gradskih groblja.

Lako je zaključiti da je riječ o krađama materijala koji se poslije preporodaju kao sekundarne sirovine. Bronca se kao sekundarna sirovina može prodati za 25-26 kuna po kilogramu, dok je mesing nešto jeftiniji, ali uglavnom dostigne 20 kuna po kilogramu pa kradljivci uspiju zaraditi samo za džeparac.

Diljem Hrvatske situacija nije ništa bolja. U Ogulinu je lani otuđeno 80 nadgrobnih vaza, u Gospiću sedam, Korenici šest, dok je s ulaza na mjesnom groblju u Barić Dragi u Ličko-senjskoj županiji ukradeno čak i brončano zvono.

Rijeka na udaru

Vandalizam na grobljima ne zaustavlja se na krađi vrijednih predmeta. Nedavno se dogodio stravičan vandalizam na groblju u Suhopolju. Nepoznate osobe, vjerojatno u potrazi za dragocjenostima, obile su grobnicu obitelji Šajn, razbile lijesove i potom razbacale kosti majke Zlatice i kćeri Đesike, koja je preminula šest mjeseci prije nakon devet godina provedenih u komi poslije prometne nesreće. Sličan vandalizam zabilježen je lani u studenome u Osijeku. Boban Stojanović, koji je nedugo nakon pokopa uklanjao vijence s groba svoga djeda Ratka, uočio je da je poklopac grobnice odmaknut. Lopovi su iz njega uzeli nekoliko stotina kuna koje su rodbina i prijatelji u sklopu pogrebnog obreda ostavili uz lijes.

Čak 20-ak grobnica i spomenika oštećeno je 2009. godine na mjesnom groblju u Rukavcu, naselju u općini Matulji kraj Rijeke. I prije su se događale sitne krađe i oštećenja, no ovakvo skrnavljenje mještani nikada do tada nisu doživjeli. I Lošinjane je u studenome 2010. zateklo oštećenje grobova i krađa drvenog križa koji je kasnije ipak pronađen. Na mjesnom groblju u Malom Lošinju oštećeno je tada više grobova, a jedan je bio prevrnut. Prošle su godine u Cerniku, naselju u općini Čavle kraj Rijeke, oštećene četiri grobnice. Nepoznati počinitelj tada je prevrnuo i istresao metalnu kantu za smeće od čega su dvije grobnice napukle, dok je druge dvije išarao sprejem.

Zagorje časna iznimka

U Zagrebu se u posljednjih desetak godina dogodilo nekoliko oskvrnuća; rušenja spomenika, lomljenja i izvrtanja drvenih križeva, oštećivanja vaza i lampaša, a posljednji događaj datira iz travnja prošle godine kada su vandali na groblju u Gornjem Vrapču svoj bijes iskalili na petnaest nadgrobnih ploča te su prevrnuli drveni križ.

Hrvatsko zagorje ne prati negativan trend jer već dugi niz godina ondje nije zabilježen nijedan čin vandalizma na grobljima.

Komentara 37

NA
nadaparabola
17:15 25.03.2012.

Ma to su novinarske patke.Pa za Boga miloga gdje bi se mi bavili takvim gadostima,zar ne?

Avatar dariodario551
dariodario551
15:35 25.03.2012.

Tja, od nećega se mora i živjeti,a mrtvima ne treba ništa

CH
chainsaw.
16:44 25.03.2012.

25.03.2012. u 15:35h dariodario551 je napisao/la: -------------------------------------------------------------------- dario x 2 = dvostruka budala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije