Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD VAVEK Grobnički dondolaši dondolaju

Grobinšćina zvoni sve do Pepelnice

12.01.2009.
u 16:56

Nakon što su u dva dana vikenda obhajali i zvonili po svim selima općine Čavle i Jelenja, te sudjelovali zajedno s Čavjanskim maškarama u vješanju Pusta “Ive Serenadera”, Grobnički dondolaši sljedeće subote dolaze na Krimeju, na podizanje zastave 26. riječkog karnevala.

Udruga koja miri općine
Zanimljivo je da su Grobnički dondolaši udruga koja djeluje na području dviju općina - Čavle i Jelenje, općine koje su u vrijeme svojih formiranja bile u priličnom “imovinskom ratu”, svojatanju Automotrodroma, Platka... Ipak sve je to Grobinšćina, kaže Nikola Vrančić, predsjednik Grobničkih dondolaša.

- Malo smo strahovali kada se i Rijeka htjela “ogrepsti” za ova naša blaga, ali kako su i neka naša sela pod Rijekom, ustvari je i sama Rijeka Grobinšćina! Šala je to koja sadrži dosta istine, no povijest Grobničkih dondolaša, njihova zvonjava, tradicija je “od vavek”- ritual kojim se istjeruje negativno, ispraća grda zima i priziva pozitivno, proljeće, novi život i bujanje prirode. Važno je bilo tako strašiti šumsko blago, vukove i medvjede koji su napadali stoku od koje, osim poljoprivrede, Grobničani živjeli.

Dondolanje (zvonjava) tada je bila potreba, danas je to maškarani običaj da se sačuva tradicija, koja u ljudima izaziva radost, veselje, gostoljubljivost i temperament...

Gostuju u inozemstvu
Grobnički dondolaši su postali popularni u svojoj prepoznatljivoj odjeći s rekvizitima, pa nije neobično da ih se poziva na brojna gostovanja - tri će dana (od 23. siječnja) boraviti na karnevalskom okupljanju u Stuttgartu, 15. veljače putuju u Italiju (San Michele all Adige), gostuju u Ptuju, na karnevalu u Viškovu, Matuljima, a Mići Grobnički dondolaši bit će u Dječjoj povorci Riječkog karnevala.

Bez Grobničkih donodolaša neće proći, no ove godine veliko maškarano ludovanje na Platku - popularni “Maškarani Platak”, kao no Balinjerada u Jelenju, koju organiziraju Jelenjske maškare. Grobnički dondolaši ponosni su, kažu, jer su već u Europi - kao članovi Europske udruge karnevalskih gradova, konačno sudjelovali su već i na brojnim ljetnim karnevalima. Grobinšćina će zvoniti sve do “zapiranja mesopusta” - 24. veljače.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije