Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPNIK MOSTA

Grmoja pisao Plenkoviću: 'Odstupite s funkcije i usput razriješite šeficu DORH-a'

Patrik Macek/PIXSELL
11.11.2021.
u 11:47

"Sve veća korumpiranost brojnih osoba na odgovornim položajima jedan je od ključnih razloga za razočarenje hrvatskih građana i za njihovo masovno iseljavanje", kaže između ostalog Nikola Grmoja.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja poslao premijeru Andreju Plenkoviću, vezano za uhićenje bivše ministrice i članice predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac.

U pismu traži da Vlada RH pokrene opoziv Glavne državne odvjetnice RH Zlate Hrvoj Šipek, jer su okrenuli glavu od malverzacija u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, a posao je umjesto DORH-a, odradio Ured europskog javnog tužitelja.

Obzirom da su brojne afere ministara Plenkovićeve Vlade uzrokovale veliku štetu Hrvatskoj a kulminiralo je ovim slučajem, u kojem smo osramoćeni pred europskim institucijama, Grmoja traži da Plenković podnese ostavku na mjesto premijera, kako bi se u RH pokrenuli procesi neophodni za zaustavljanje urušavanja institucija, te pokretanje kvalitetnih promjena.

Pismo Nikole Grmoje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH gospodine Plenkoviću,

U Europskoj uniji hrvatski građani imaju najmanje povjerenja u pravosuđe svoje države, pa ih sve manje iznenađuju zloporabe pravosudnih institucija u političke svrhe. Međutim, jučerašnja vijest o odluci Ureda europskog javnog tužitelja, te uhićenje članice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice i bivše ministrice Gabrijele Žalac potvrda je posvemašnje političke devastacije pravosudnih institucija u Republici Hrvatskoj, posebice Državnog odvjetništva.

Naime, Gabrijela Žalac je uhićena zbog milijunski vrijedne afere višestrukog preplaćivanja računalnog softwearea koju su još 2019. otkrili hrvatski mediji, no hrvatsko pravosuđe - točnije DORH - nije pronašao ništa inkriminirajuće u njezinim postupcima. Stoga jučerašnje uhićenje nakon intervencije Ureda europskog javnog tužitelja ima osobitu težinu, ne samo zbog blamaže Republike Hrvatske u Europskoj uniji, nego i zbog potvrde općeprihvaćenog uvjerenja da je DORH popustio pod snažnim političkim pritiskom za vrijeme Vašeg mandata na dužnosti predsjednika Vlade RH.

Uz Gabrijelu Žalac jučer je uhićen još jedan član političke stranke koju predvodite - Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Višemilijunski trag novca koji su članovi Vaše stranke ostavili iza sebe mogao je doista godinama ne vidjeti samo onaj tko je okrenuo glavu na drugu stranu. A DORH je očito učinio upravo to - na drugu stranu je okrenuo glavu od malverzacija s kojima su članovi Vaše stranke trošili hrvatski i europski novac s javnih položaja na koje ste ih Vi postavili.

No, važno je istaknuti kako su jučerašnja uhićenja samo potvrda sramotnog rada DORH-a, čije se djelovanje vidljivo pogoršalo od trenutka izbora glavne državne odvjetnice gospođe Zlate Hrvoj-Šipek. U tom smislu konkretni primjeri obiluju očitim zloporabama te važne državne institucije u korist pojedinaca s kojima ste povezani.

Doista sablažnjava nedavan slučaj DORH-ovog odbacivanja kaznene prijave podnesene nakon što je cijela Hrvatska čula snimku još jednog člana Predsjedništva Vaše stranke Žarka Tušeka kako nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića nagovara na političku trgovinu u zamjenu za unosno radno mjesto u javnoj službi.

Još je skandalozniji primjer DORH-ovog odbacivanja kaznene prijave u slučaju prijevara u kojima su osobe s kojima ste povezani isplaćivale i prisvajale državni novac pojedincima koji nisu ispunjavali uvjete za diplomatska radna mjesta. Zapanjujuća je bila vremenska usklađenost Vaše izravne intervencije u Hrvatskom saboru s DORH-ovim žurnim odbačajem kaznene prijave. Prijezir DORH-a prema hrvatskim građanima u potpunosti je izašao na vidjelo nakon što je otkriven e-mail veleposlanikove supruge Lorete Bertoša-Kušen s detaljnim planom kako kršiti propise i pogodovati joj pri postavljanju na radno mjesto. Dodatnu mučninu izaziva višegodišnja zloporaba institucija radi progona nad diplomatom Damirom Sabljakom koji je prijavio prijevare, te je i Vas osobno o svemu izvijestio.

Sve veća korumpiranost brojnih osoba na odgovornim položajima jedan je od ključnih razloga za razočarenje hrvatskih građana i za njihovo masovno iseljavanje.

Stoga očekujem kako ćete smoći snagu za samokritičko sagledavanje vlastite odgovornosti za neizdrživo stanje, te ćete postaviti opći interes hrvatskog naroda ispred svog osobnog interesa i podnijeti ostavku na položaja predsjednika Vlade RH kako bi se u hrvatskom društvu i državi pokrenuli procesi neophodni za zaustavljanje urušavanja institucija i za pokretanje kvalitetnih promjena. Predlažem da prije podnošenja vlastite ostavke pokrenete postupak razrješenja Zlate Hrvoj- Šipek s položaja glavne državne odvjetnice.

S poštovanjem".

Komentara 12

DU
Deleted user
17:36 11.11.2021.

Grmoja se još više razgoropadio otkad se slizao s SDP-om i Milanovićem. Kada se samo sjetim kako je Bulj kao vjeverica oblijetao oko predsjednika pri posjetu u Sinju.

DU
Deleted user
20:28 11.11.2021.

Gospodine Grmoja dva puta ste bili u vladi. Rezultat vašeg rada je nula. Ma kako vi i Most pokušavali svoj nerad opravdati. Tako mislim da vi imate najmanje pravo pričati o bilo čemu. Možda da vi odete iz politike.

DU
Deleted user
19:02 11.11.2021.

Mandarina man.Volimo te u zagrljaju Sandrice Benčić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije