Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Grijeh postoji, pa i za one koji ne vjeruju, ako idu protiv savjesti'

Franjo napisao i kako je “došlo vrijeme za otvoreni dijalog i bez predrasuda o vjeri” u odgovoru novinaru i osnivaču lista Repubblica Eugeniju Scalfariju
11. rujna 2013. u 15:31 0 komentara 22 prikaza
papa
Foto: Reuters/PIXSELL

Grijeh je i za one koji ne vjeruju kada idu protiv svoje savjesti, napisao je papa Franju u odgovoru novinaru i osnivaču lista Repubblica Eugeniju Scalfariju. Franjo je napisao i kako je “došlo vrijeme za otvoreni dijalog i bez predrasuda o vjeri”. Scalfari je napisao dva teksta u listu Repubblica na koja danas odgovara papa Franjo, a koja su se odnosila na pitanja da li kršćanski Bog oprašta onima koji ne vjeruju i ne traže vjeru, dakle ateistima.

- Pitanje za one koji ne vjeruju u Boga stoji u poslušnosti prema vlastitoj savjesti. Grijeh postoji, pa i za one koji ne vjeruju, onda kada idu protiv savjesti - napisao je Franjo što je list Repubblica objavio na prvoj stranici. Papa drži kako je došlo vrijeme za otvoreni dijalog i bez predrasuda o vjeri, te kako vjernici i oni koji ne vjeruju trebaju dio puta proći zajedno.

- Čini mi se svakako pozitivnim ne samo za nas već i za društvo u kojem živimo, zaustaviti se i raspraviti o tako važnom pitanju kao što je vjera koja poziva na propovijedanje i Isusov lik. Dvije okolnosti stvaraju danas potrebnim takav dijalog. Prva proizlazi iz činjenice sto se tijekom stoljeća suvremenosti prisustvovalo parodoksu: kršćanska vjera je često obilježena kao mrak praznovjerja koji se suprotstavlja svjetlosti razuma. Tako se, između Crkve i kršćanski nadahnute kulture s jedne strane i suvremene kulture otiskane iluminizmom s druge strane, došlo do nekumunikativnosti - napisao je Franjo i naglasio kako je došlo vrijeme za otvoreni dijalog.

- Druga okolnost je što onaj koji pokušava biti vjernim daru da slijedi Isusa u svjetlosti vjere, proizlazi iz činjenice da taj dijalog nije sporedna stvar postojanja vjernika, već je intiman i neophodan izraz - napisao je papa Franjo i naglasio kako “bez Crkve ne bih bio susreo Isusa bez obzira sto znadem da je beskonačni dar vjere pohranjen u glinenim vazama našeg čovječanstva”.
Polazeći od osobnog iskustva vjere i u traganju za putovima “lako mi je odgovoriti na Vaša pitanja (obraća se papa Franjo novinaru Scalfariju) i tražiti putove duz kojih možemo, možda, jedan dio hodati zajedno”.

>>Papa Franjo: Prazne samostane treba dati izbjeglicama

HEP
Izvještavanje o održivosti
Od ove direktive EU strahuju mnoge hrvatske kompanije; hoće li uspjeti ispuniti zahtjeve?
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G mreža je neizostavan dio svake moderne države, evo koje će koristi od nje imati svaki Hrvat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.