Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računi razdora

Grijanja za 8000 stanova sljedeće zime možda uopće neće biti!

toplana01_PXL_kar_230312
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
23.03.2012.
u 10:36

Gradski čelnici ističu problem rasta cijena energenata koje koristi Toplana

U gotovo smo bezizlaznoj situaciji. Imamo građane koji smatraju da je postojeća cijena grijanja previsoka, a ujedno i situaciju da možda sljedeće zime neće biti grijanja – poručuje gradonačelnik Damir Jelić. 

Milijunski gubici

Stav obrazlaže time da čak ni država ne može utjecati na cijenu energenata koje Toplana koristi, a to je mazut. No, postavlja se pitanje zašto se Toplana grije pomoću tog energenta, ako bi, po podacima dogradonačelnice Marine Kolaković, 11,5 posto jeftinije bilo grijati se prirodnim plinom. Vlasnik tvrtke Petračić projekt, koja se bavi upravljanjem nekretninama, Davor Petračić čak tvrdi da Toplana odmah može i treba prijeći na grijanje plinom. Ako nastavi koristiti skuplji energent, gubi više od milijun eura godišnje. 

– Dvadeset posto je viša proizvodna cijena ako se upotrebljava teško ulje, a 31 posto ako se upotrebljava srednje teško ulje. Mazut sadrži tri posto sumpora i njegovo korištenje nepovoljno djeluje na okoliš i zdravlje građana – napominje Petračić.

Zamjenica gradonačelnika pak odgovara da se mazut koristi jer je ugovorena njegova kupnja kad je bio jeftiniji od plina.

– Plinska godina započinje prvog rujna i ugovori se zaključuju na godinu dana – objašnjava M. Kolaković.

Pokušali smo saznati plaća li Toplana ekološku rentu ili bilo kakvu drugu naknadu zbog zagađenja okoliša, ali su nas iz Grada uputili na Karlovačku županiju jer njezina tijela vode, navodno, registar zagađivača, a odgovor i dalje očekujemo, dok se direktor Toplane Denis Janžetić oglušio na naš upit. Da situacija u Toplani ne \'štima\', potvrđuju i brojke. U 2011. godini tvrtka je bila zadužena 52,999.033 kuna, a njezin temeljni kapital iznosi 20,234.100 kuna. Iste godine tvrtka je zabilježila 43,407.000 kuna ukupnih prihoda, a 58,052.167 kuna ukupnih rashoda. Gubitak nakon oporezivanja je bio 14,645.167, a u 2010. 9,376.310 kuna. Mnogi građani smatraju da Toplana svoje loše poslovanje pokušava prelomiti preko njihovih džepova. Stoga je njih 2000 stavilo potpise na Jeliću predanu peticiju Hrvatskih laburista - Stranke rada kojom se zahtijeva da se utvrdi odgovornost čelnika tvrtke zbog, tvrde, nezakonito povećane cijene usluga, ali i da se povrati tako prikupljen novac. Karlovački gradonačelnik obećao je pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i pozvao se na institucije koje moraju odraditi svoj posao.

Riječi bez djela

Zanimljivo je da gradski čelnici spominju i odgovornost krajnjih potrošača te pozivaju na štednju, dok se istovremeno grije prazna Velika vijećnica Grada u vrijeme kada je temperatura zraka u Karlovcu oko dvadeset stupnjeva.

Komentara 2

VI
Vito
07:00 24.03.2012.

Grijanja za 8000 stanova sljedeće zime možda uopće neće biti! Evo odličnog početka za poduzetnike trgovačkog smjera... Plinski ili električni bojleri te etažno grijanje mogu već sad početi reklamnom kampanjom... Tko ponudi povoljnije \"pakete\" etažnog grijanja i odvajanja od skupnognog i skupog, taj će više zaraditi... A zakon o vodama i komunalni zakon omogućuju odvajanje od neželjenih davatelja usluga... jedna varaždinka se izborila i s malo upornosti uspjela odvojiti od skupog i skupnog grijanja na temelju tih zakona... Sad se cijela zgrada može isključiti s centralnog grijanja, a onaće imati topli stan, jer se grije iz svog izvora topline... Bilo o tome u \"potrošačkom kodu\"...

MA
madas
18:18 24.03.2012.

Mozda da gradonacelniK podnese ostavku? I direktor toplane? Pa cemo onda vidjeti... i kakva revizija??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije