Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki su već vratili

Umirovljenici dobili 180 kuna veće mirovine, a onda ih dočekalo neugodno iznenađenje

Mirovina
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
25.04.2022.
u 22:33

Suma krivo preusmjerenog novca iznosi 226.080,92 kune

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje krajem prošle godine slučajno je više od tisuću umirovljenika isplatio veće iznose mirovina. U prosjeku se radi o nekih 180 kuna veće isplate koju će umirovljenici, sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju, morati vratiti, piše mirovina.hr.

Suma krivo preusmjerenog novca iznosi 226.080,92 kune, što znači da je prosječan umirovljenik zahvaćen ovom greškom na račun primio oko 180 kuna više nego što mu pripada. Zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja slučaj opisuje kao “manju sistemsku grešku” u kojoj je bilo i ljudskog i tehničkog faktora. Objasnio je da je 10 posto novca već vraćeno, a da se na preostalih 90 posto radi. Dio umirovljenika je samostalno vidio da nešto s iznosom ne štima pa su se sami javili Zavodu oko uputa za povrat sredstava. No, čini se da je Zavod debelo osiguran kod ovakvih slučaja jer su čak i ovakve greške propisane u Zakonu o mirovinskom osiguranju.

- Osoba koja primi mirovinu ili neko drugo primanje iz mirovinskog osiguranja koje joj ne pripada dužna ga je vratiti Zavodu zbog stjecanja bez osnove. Obveza vraćanja bez osnove postoji kada je mirovina ili drugo primanje isplaćeno u većoj svoti od pripadajuće - stoji  u članku 166. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Dodatno, u rješenju o priznanju prava na mirovinu navodi se i da je korisnik dužan u roku od 15 dana prijaviti Zavodu “svaku promjenu nastalu osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječe na pravo ili opseg korištenja toga prava".

Komentara 12

Avatar CHOW
CHOW
00:01 26.04.2022.

Mirovine su sramno niske, nedovoljne za preživljavanje umirovljenika. Tko nema djecu da mu pomognu ne može živjeti, kao moja majka sa 1250kuna.

DU
Deleted user
08:16 26.04.2022.

To je trebalo riješiti robinhudovski, da nitko ne sazna, a legalizirati iznos. Tako se radi u politici, a ne umirovljeniku koji prima uglavnom male iznose između 1000 i 4000 Kn mjesečno, priopćiti javno da iznos pogreškom stvorenog prekoračenja mora vratiti...... Da sam neki faktor u politici, progurao bih zakon ad hoc da se nijedan državni ili javni službenik ne smije zaposliti, bez obzira na razinu položaja i odgovornosti na koji pretendira, bez prolaza na psihološkom testiranju. Testovi bi bili znatno složeniji i manje providni od onih koji se daju kandidatima za radna mjesta u industriji. 50% već postojećih zaposlenih popadalo bi kao zrele kruške, kamoli novi.

Avatar jocker-3
jocker-3
07:56 26.04.2022.

Kaj nije jednostavno odući mjesec isplatiti toliko manje,i stvar je riješena....ali nije jasno kako se može dogoditi takva greška u sustavu isplate,tu nitko ne radi "ručno"i ispisuje isplate....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije