Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mistična senzacija

Gregorijan: Ovaj put smo nastupe začinili s puno humora

gregorian (1)
Anto Magzan/PIXSELL
07.03.2013.
u 11:50

Uoči gostovanja u sklopu “Epic Chants Tour 2013.”, koja je najveća i produkcijski najzahtjevnija dosad, tvorac glazbeno-scenske atrakcije Frank Peterson u ekskluzivnom intervjuu govori o detaljima spektakla i svoje bogate karijere

Već dobri znanci domaće publike, glazbeno-scenska atrakcija Gregorian, ponovno dolaze u Hrvatsku u sklopu svjetske turneje “Epic Chants Tour 2013”, na kojoj promoviraju studijski album “Epic Chants”.

Slavni britansko-njemački zbor održat će čak tri koncerta: 3. travnja u velikoj dvorani Doma sportova u Zagrebu, 4. travnja na splitskim Gripama te 5. travnja u Areni u Varaždinu. Najveća je to i produkcijski najzahtjevnija turneja Gregoriana u 14 godina njihova postojanja, a sve o spektaklu te o svojoj dugogodišnjoj karijeri producenta, kompozitora, aranžera i svirača te o suradnjama s jednom od najpopularnijih pjevačica 1980-ih Sandrom i izraelskom pjevačicom Ofra Hazom u ekskluzivnom intervjuu govori osnivač Gregoriana Frank Peterson.

Pjevaju hitove iz blockbustera

– Obožavatelje očekuje dva i pol sata vrhunskog glazbeno-scenskog showa. Turneja je obogaćena novim posebnim efektima i, ono što će mnoge iznenaditi, nastupe smo ovoga puta začinili i s puno humora! Bit će to zabava za sve generacije. Siguran sam da će se svidjeti kako našim starim fanovima, tako i novijima – najavljuje 49-godišnji Nijemac. Osim nove, vrhunske produkcije, predstavit će na turneji nove članice Gregoriana. Uz već poznatu opernu solisticu Ameliju Brightman, mlađu sestru poznatije Sarah Brightman, sastav je osnažen ženskim gudačkim kvartetom te pijanisticom i sopranisticom Evom Mali. Ta mlada Ruskinja studirala je na prestižnom konzervatoriju u Sankt Petersburgu s poznatom ruskom sopranisticom Annom Netrebko.

– Dugo sam razmišljao o tome da bend proširim novim glazbenicima i da naš zvuk obogatim zvukom klavira. Dok sam tražio pijanistu, Eva mi se sama javila, poslala mi svoje snimke i radove i odmah sam prepoznao njezinu kvalitetu. Ona je zaista sjajna koncertna pijanistica i sopranistica i u svakom je smislu obogatila naš tim. Trenutačno s Evom radim i na njezinu prvom solističkom albumu i od nje imam velika očekivanja – entuzijastičan je Peterson. Novi album “Epic Chants” inspiriran je glazbenim hitovima iz blockbustera kao što su “Titanic”, “James Bond”, “Notting Hill”, “Batman Forever” i “Gospodar prstenova”, a Peterson otkriva da ga je strast koju dijeli s članovima Gregoriana potaknula da cijeli album posveti obradama filmske glazbe i hitovima iz blockbustera.

– Svi u bendu veliki smo ljubitelji filmova. Bilo je dosta rasprava o odabiru pjesama, nisu svi favoriti ni stali na album, no zato na koncertu izvodimo prošireni program filmskih hitova – kazao je producent iz čije je ljubavi prema filmovima nastala i senzacija 1990-ih, Enigma, grupa mističnog glazbenog izričaja i preteča Gregorianu, koju je Peterson osnovao s Michaelom Cretuom, tadašnjim suprugom pjevačice Sandre.

– Ideja za Enigmu nastala je iz moje fascinacije gregorijanskim koralom, glazbenim izričajem specifične opuštajuće i produhovljene atmosfere i načina interpretacije, a posebno me nadahnuo jedan od mojih omiljenih filmova “Ime ruže”. Gregorijanski napjev uvijek me intrigirao i zanimao, ali ideja o kombiniranju s pop i rock glazbom u meni je dozrela tek 1989. kada sam posjetio kraljevski samostan San Lorenzo de El Escorial u Španjolskoj. Slučajno sam se našao ondje dok je crkveni zbor pjevao gregorijanske korale, a iz walkmana skupine djece koji su stajali do mene dopirali su zvukovi suvremene glazbe. U tom je trenutku sve kliknulo na svoje mjesto i godinu poslije objavljen je legendarni album prvijenac Enigme “MCMXC a.D.”. Gregorian je za mene bio logični slijed Enigme – rekao je Peterson. Tijekom godina, nastavlja, pjevači u Gregorianu mijenjali su se, ali i u sadašnjoj postavi su neki članovi koji su u bendu od prvih dana.

– U odabiru pjevača presudni su njihovo klasično glazbeno obrazovanje i pjevačko iskustvo u zborovima, ali i opće poznavanje popularne glazbe. Ne želite da vam unatoč svom talentu i glazbenoj naobrazbi, pjesmu Erica Claptona interpretira netko tko nikada nije čuo za njega – objašnjava “tata” Gregoriana koji je piano počeo učiti svirati s četiri godine, a svira i klavijature, gitaru i bubnjeve.

Kao mladić, početkom 1980-ih, radio je u trgovini s opremom za glazbene studije u rodnom Hamburgu, gdje je i upoznao producenta Michaela Cretu. Nakon što je čuo Petersonove demo snimke, oduševljeni Cretu pozvao ga je da radi s njime i Frank je postao klavijaturist njegove supruge Sandre, tada još relativno nepoznate njemačke pjevačice. Prvi veliki uspjeh doživio je 1985. svirajući klavijature za Sandrin megahit “Maria Magdalena”, a poslije je napisao i neke od njezinih drugih uspješnica.

– Puno smo putovali i nastupali, bilo je sjajno, ali da budem potpuno iskren, brzo mi je dojadilo. Kada je čovjek glazbenik i samo glazbenik, živi jedan specifičan život, od nastupa do nastupa, radi samo to i vrti se isključivo u krugovima drugih glazbenika i izvođača. To nije bio život za mene, htio sam nove izazove. Želio sam stvarati glazbu, a ne je samo izvoditi i tek kada sam uronio u producentske vode počeo sam se osjećati kompletnim kreativcem – prisjeća se Peterson.

Suradnja s Ofrom Hazom

Ipak, sa Sandrom je nastavio surađivati jer je pjevala neke vokale za Enigmu. U najljepšem sjećanju ostala mu je i suradnja s izraelskom zvijezdom Ofrom Hazom koja je preminula 2000. od side.

– Pamtim je kao predivnu i posebnu osobu. Zbog njezine iznimne osobnosti pristao sam joj producirati album. Ljudi iz Ofrina menadžmenta dugo su me pokušali uvjeriti da radimo zajedno, ali ja sam bio prebukiran i u fazi kad me takva glazba nije naročito zanimala. Ali kada sam upoznao Ofru, to mi ništa više nije bilo važno jer me osvojila kao čovjek. Producirao sam njezin prvi studijski album “Ofra Haza” na kojem smo 1997. zajedno radili u mome studiju Nemo. To je, nažalost, bio i njezin posljednji album – sjetno priča Frank Peterson odlučan da na aktualnoj turneji Gregoriana i on dođe u Hrvatsku.

– Od prvoga koncerta u Hrvatskoj prije četiri godine od članova Gregoriana o vašoj zemlji slušam samo sve najljepše! Nastupe u Hrvatskoj spominju kao neke od najboljih trenutaka prošlih turneja. To me posebno veseli, tako da ozbiljno razmišljam da se pridružim hrvatskom dijelu turneje – uzbuđeno je rekao kolekcionar ploča, kojih ima više od osam tisuća iz najrazličitijih glazbenih žanrova te je strastveni ronilac.

– Velika mi je želja posjetiti Dubrovnik i ako mi poslovne obveze dopuste, možda se već ovog ljeta vidimo ondje! Posjet vašem moru iskoristit ću i za uživanje u sjajnim ronilačkim lokacijama – otkriva Peterson. 

>> Večernji vas vodi na koncerte grupe Gregorian!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije