Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ANALIZE

Greenpeace: Unatoč zelenim frazama, fosilne kompanije ulažu sitniš u zelenu energiju

Analiza ulaganja 12 kompanija
Foto: Greenpeace
1/3
23.08.2023.
u 11:30

Greenpeace tvrdi kako izvještaj otkriva i kako naftni biznis podriva napore za spas klime "smišljeno koristeći koktel zelenih floskula (greenwashing), promoviranja opasnih kvazirješenja poput hvatanja i spremanja ugljika (CCS) ili ugljičnog offsettinga

"Dvanaest vodećih europskih naftnih kompanija obmanjuju javnost o spremnosti da smanje vlastiti štetan utjecaj na klimu postupnim prelaskom na obnovljive izvore energije“ -  taj zaključak iznosi Greenpeace temeljem analize koju je naručio Greenpeace u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE).

Izvještaj pod naslovom The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies (“Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija”), analizira godišnje izvještaje za 2022. godinu šest globalnih naftnih giganata i šest europskih naftno-plinskih tvrtki, među kojima je i INA Grupa. Prema toj analizi, navodi Greenpeace, tek 0.3% njihove ukupne proizvodnje energije dolazi iz obnovljivih izvora.  Isto tako, svega 7.3% (6.57 mlrd. EUR) ulaganja ovih dvanaest kompanija u 2022. godini otpada na zelenu energiju, dok je 92.7% (81.52 mlrd EUR) potrošeno na uobičajene fosilne projekte pa čak i širenje fosilnog biznisa.

“Dok se u svijetu i našem neposrednom okruženju suočavamo s toplinskim udarima, katastrofalnim poplavama i olujama bez presedana, naftni biznis i dalje se grčevito drži svoje destruktivne poslovne prakse kojom raspiruje klimatsku krizu. Njegovi planovi za dekarbonizaciju prazna su ljuska - umjesto da nam isporučuju nasušno potrebnu čistu energiju, oni nam podvaljuju šarene laže i zelene fraze. Odbijanje naftnog megabiznisa da se počne iz korijena mijenjati zločin je protiv klime i budućih naraštaja. Vlade moraju prestati držati ljestve fosilnim kompanijama, uvesti strogu regulativu i već danas početi s izradom plana za ukidanje fosilnih goriva, jer se naftne kompanije neće promijeniti same od sebe”, izjavio je Jakub Gogolewski, financijski stručnjak u Greenpeaceu CEE.

Greenpeace tvrdi kako izvještaj otkriva i kako naftni biznis podriva napore za spas klime "smišljeno koristeći koktel zelenih floskula (greenwashing), promoviranja opasnih kvazirješenja poput hvatanja i spremanja ugljika (CCS) ili ugljičnog offsettinga, obmanjujućih dijagrama vlastitih prioriteta i aktivnosti te objave parcijalnih rezultata kako bi se zamaglila stvarnost.“

VEZANI ČLANCI:


Prema ovom izvještaju BP, Equinor, Wintershall Dea i TotalEnergies ustvari su u 2022. smanjili investicije u niskougljične i obnovljive proizvode u odnosu na 2021. godinu. “Ni INA tu nije iznimka, pa tako njezinom poslovnom strategijom i dalje dominira fosilna orijentacija, a spominjanje održivosti, klimatske krize ili energetske tranzicije uglavnom ostaje na načelnoj razini. Istovremeno, INA bilježi rekordne prihode i dobit: u godini dana neto dobit joj je porasla gotovo 100 posto, a u odnosu na prosjek prethodne tri godine više od 400%,” istaknuo je Zoran Tomić, direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj.

Premda je većina od dvanaest analiziranih kompanija javno iskazala predanost postizanju cilja “neto nulte emisije” do 2050. godine te i dalje uvjerava javnost kako ulaže u obnovljive izvore energije, Greenpeace ističe kako "niti jedna od njih nije izradila suvislu strategiju za postizanje tog cilja". Velika većina njih namjerava ili zadržati ili čak pojačati proizvodnju nafte i plina barem do 2030., navodi se u izvještaju.

Još nije kasno! Pridružite se akciji Rezolucija Zemlja i u vaše ćemo ime posaditi stablo!

Foto: VL

Komentara 4

DU
Deleted user
21:02 02.09.2023.

Pa nemojte tako, treba platiti ljepilo, to sve kosta! Procitao sam u Svicarskim novinama da je jedan aktivist nakon par cestovnih ljepljenja avionom otputovao Za México! Kad su ga prepoznali i objavili sliku, priznao je da je nenamjerno napravio iznimku, Bilo mu je jako zao, osjecao se potresno, i kad Se vrati ponovo ce se ljepiti po cestama, strasno potresna prica,

DU
Deleted user
22:10 04.09.2023.

Jbte koje teorije zavjere.....Zelene politike ne znače sadnju više stabala, nego uvođenje više tehnologije. I naravno još više poreza.....i to je to....Kaj znači "zelena energija"? Nije mi jasno...zna netko?

SL
slavenZadravec
20:55 04.09.2023.

Greenpeace bi trebao ukazivati na svaki pojedinačan slučaj greenwash strategija s imenima tvrtki i njihovim punim klimatskim / energetskim dosjeima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije