Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste bijes zbog sudara vlakova

Grčki prosvjednici napali policiju, a utučeni se premijer ispričava

Protesters clash with police during a demonstration after a train crash near the city of Larissa, in Athens
Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS
1/10
06.03.2023.
u 08:16

U prošlotjednom sudaru vlakova stradalo je najmanje 57 ljudi, uglavnom mladih studenata koji su se nalazili u vagonima

Prosvjednici u Grčkoj jučer su se ponovno sukobili s policijom usred bijesa i šoka u zemlji nakon teškog sudara dva vlaka u kojem je poginulo najmanje 57 ljudi. Premijer se ispričao obiteljima žrtava te je obećao hitne mjere za poboljšanje željezničkog sustava.

Na demonstracijama u grčkim gradovima, uključujući i prijestolnicu, okupile su se tisuće ljudi kako bi izrazile negodovanje zbog politika uzastopnih vlada koje su, po njima, zanemarile infrastrukturu i željezničku mrežu, što je rezultiralo sudarom vlakova. Male skupine prosvjednika na marginama skupa otišle su korak dalje te su postale nasilne. Palili su kante za smeće te su bacali Molotovljeve koktele, na što je policija odgovorila suzavcem i šok-granatama.

VIDEO U sudaru vlakova u Grčkoj deseci mrtvih i ranjenih: 'Čuli smo snažan udarac. Ovo je tragedija'

Demonstracija ljevice

To pokazuje razmjere ljutnje koja je izbila nakon što su se prošlog tjedna blizu grada Larise frontalno sudarila dva vlaka, putnički i teretni. U putničkom je bilo 350 ljudi, i od njih je čak 57 stradalo u sudaru nakon što je izbio požar. Vagoni putničkog vlaka, koji je putovao iz Atene u Solun, bili su puni studenata pa su među umrlima uglavnom bili mladi. Spasioci se boje da bi broj stradalih mogao još rasti. Ministar prometa dao je ostavku, a policija je uhitila šefa lokalnog željezničkog kolodvora koji je bio zadužen za signalizaciju. Optužen je za ubojstvo iz nehaja, a njegov odvjetnik rekao je da je priznao djelomičnu odgovornost za nesreću. Vlada tvrdi da su se dva vlaka 12 minuta vozila jedan drugom u susret. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis okrivio je ljudsku grešku za sudar, no prosvjednici smatraju da je odgovornost na vladi koja nije izgradila infrastrukturu i sustave koji bi spriječili moguće sudare.

Jučer su se u Ateni okupili uglavnom studenti, radnici na željeznici te grupe povezane s ljevičarskim opozicijskim strankama. Traže hitno poboljšanje sigurnosnih standarda u željezničkom prometu. Policija procjenjuje da je u Ateni prosvjedovalo 12 tisuća ljudi. U zrak su pustili stotine crnih balona u znak sjećanja na mrtve. Neki su držali transparente s natpisima "Dolje ubilačke vlade".

– Osjećamo ogroman bijes. Pohlepa i nepostojanje mjera za zaštitu putnika doveli su do najveće željezničke tragedije u našoj zemlji – rekao je za agenciju AFP sindikalac Mihalis Hasiotis koji se pridružio povorci. Nakon nesreće sindikati su organizirali i štrajkove željezničara kako bi upozorili na nemar koji su uzastopne vlade pokazale prema infrastrukturi. Od vlade traže da donese detaljan plan popravaka i poboljšanja željezničke mreže.

– U ovoj zemlji ništa ne ide dobro... Koga oni zavaravaju? – rekao je Nikos Cikalakis, predsjednik sindikata željezničara. Jučer je Mitsotakis rekao da ljudska greška koja se dogodila ne smije skrenuti pozornost s odgovornosti za željeznički sustav.

"Kao premijer, dugujem svima ispriku, naročito obiteljima žrtava. Pravosuđe će vrlo brzo istražiti tragediju i ustanoviti odgovornost", napisao je Mitsotakis na Facebooku. Također je rekao da će uz pomoć stručnjaka iz Europske komisije predložiti hitne mjere za poboljšanje sustava.

Uskoro izbori

Grčka uskoro, možda već na proljeće, izlazi na parlamentarne izbore na kojima bi infrastruktura u zemlji, kao i sama nesreća, mogle biti jedne od glavnih tema. Mitsotakisova vladajuća konzervativna stranka uglavnom je vodila u anketama ispred oporbene krajnje lijeve Syrize, no te ankete napravljene su prije nesreće.

Protesters clash with police during a demonstration after a train crash near the city of Larissa, in Athens
1/14
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
09:06 06.03.2023.

Nekima ni EU fondovi u kombinaciji s turizmom nisu dovoljni. Neka to bude po (r)uka i našima prije nego bude kasno. Sve ima svoj rok trajanja. Sve za korupciju, korupciju nizašto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije