Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Grčki premijer Papandreou najavio osnivanje nove koalicijske vlade

Kako bi se izbjegao bankrot i postigao konsenzus oko ostanka u eurozoni, Grci osnivaju novu koalicijsku vladu.
05. studenoga 2011. u 16:06 19 komentara 3 prikaza
George Papandreou
Foto: AFP

Iako je grčki parlament u petak navečer izglasao povjerenje Vladi premijera Georgea Papandreoua čime je aktualni premijer izbjegao izvanredne izbore, najavljeno je osnivanje nove koalicijske vlade da bi se spriječio bankrot države te postigao konsenzus oko ostanka u eurozoni.

Papandreu se po završetku glasovanja obratio predsjedniku države Karolosu Papuliasu te izjavio da nacija mora postići politički konsenzus oko ostanka u eurozoni u vrijeme dok europski čelnici pokušavaju uvjeriti ostatak svijeta kako eurozona može prevladati dužnički krizu.

Grčki premijer također je najavio da će se sastati sa vođama četiri najveće opozicijske stranke kako bi se oformila nova koalicijska vlada. Dodao je i da će se sastati sa predsjednikom da se razmotri to pitanje. Ujedno, nova vlada bi prijevremene izbore navodno trebala raspisati za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran.

Pregovore o osnivanju koalicijske vlade trebao bi voditi ministar financija Evangelos Vanizelos kojeg je 2004. godine na stranačkim izborima pobijedio upravo Papandreou. Ironijom sudbine, izgleda da će mu sada morati prepustiti premijersku poziciju te bi se tako Venizelos uskoro mogao naći na čelu nove koalicijske vlade.

Iako su prijevremeni izbori za sad odgođeni, njihovo održavanje zatražio je Antonis Samaras, vođa Nove demokratske partije, odbivši pritom poziv premijera Papandreoua za sudjelovanje u vladi nacionalnog jedinstva koji je uslijedio nakon što je aktualni premijer odbacio nekoliko prethodnih ponuda iz tabora Samarasove stranke.

-Papandreou je odbio naš prijedlog. Jedino rješenje koje je ostalo su prijevremeni izbori- odlučan je Samaras.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Dakle da rezimiramo.Americke banke su tajno posudile Grckoj stotine bilijuna a europske banke( ponajvise talijanske i francuske) su tu vec visile sa svojim posudbama. Kad je EU i saznao ( ma kome oni sole pamet) za tu tajnu posudbu dodatno ... prikaži još!o su Grckoj posudili teske bilijune kako bi mogli otplacivati dug bankama. No i to nije urodilo plodom pa ce sada Grckoj oprostiti 50 %. Naravno netko tih 50 % mora izgubiti. Da banke ne odu u stecaj pobrinut ce se “tiskanjem” trilijuna iz vakuma. Sav taj fiktivni novac treba pretvoriti u STVARNI a to moze postici samo radni covjek preko cijih ledja ce se sve to prelamati.Ali ljudi Bozji ,radnik sav taj teret na svojim ledjima vise ne moze nositi. Svijetska monetarna ponzi piramida je postala previsoka i preteska. Anonymous The Bankers Are The Problem.wmv -YouTube

  • pumbica:

    Pa tko je sve u toj uniji.I mi se guramo.Zašto taj novac koji se trošio za pregovore?Nije potrošio za privredu,a ne tu trulu uniju.Gdje su Grčka,Rumunjska,Bugarska i takve korupciske države.Ja ču glasat protiv......

  • -obrisani-:

    najavljeno je osnivanje nove koalicijske vlade da bi se spriječio bankrot države >>>>>>>>>>> Sve je to zamazivanje ociju....Grcka je defacto bankrotirala. Ako jedna drzava ne moze isplacivati svoj dug bez novog posudjivanja ,kako se to zove ??? A nije Grcka jedina...