Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez predsjednika

Grčka ide na izvanredne izbore, favorit je lijeva oporbena Syriza

Alexis Tzipras
Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis
1/2
29.12.2014.
u 17:37

Premijer Antonis Samaras i njegova vlada morali su automatski podnijeti ostavku i otvoriti put izvanrednim izborima

        – Veselite se, štednji uskoro dolazi kraj – poručio je Alexis Tsipras (na fotografiji), lider grčke stranke Syriza, kojoj se jučer otvorila šansa da pobijedi na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, iznenada isprovociranim nakon što grčki parlament ni u trećem krugu nije uspio izabrati novog predsjednika države. Dođe li Syriza na vlast u Grčkoj, ta zemlja našla bi se u sukobu sa stranim kreditorima koji su spašavali Grčku od bankrota i eurozonu od urušavanja.

– Vlada premijera Samarasa, koja je opljačkala društvo i odlučila uvesti dodatne mjere štednje, sada je gotova – dodao je Tsipras. Premijer Antonis Samaras i njegova vlada morali su automatski podnijeti ostavku i otvoriti put izvanrednim izborima 25. siječnja nakon što njihov kandidat za predsjednika Stavros Dimas u trećem krugu nije dobio potrebnu tropetinsku većinu glasova zastupnika u parlamentu

– Vrijeme je da birači učine što parlament nije bio u stanju. Da okončaju neizvjesnost i obnove stabilnost kako bismo mogli nastaviti s reformama i izaći iz programa financijske pomoći – rekao je premijer Samaras. Grčka je četiri godine u programu pomoći EU, ECB-a i MMF-a, iz kojega je trebala izaći ovih dana, ali je rok za izlazak produljen za dva mjeseca.     

>> Ljevičari izrasli iz prosvjeda i desničari koji mrze došljake razbili politički centar

>> 'Drugovi, euro i eurozona naše je nuklearno oružje'

Komentara 3

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:10 29.12.2014.

Polako ali sigurno se raspada petrodolarski bankovni robovlasnicki sistem duznickog ropstva. Bravo Grci. Nakon toga ise Francuska, pa Italija, pa Spanjolska a nece ni Njemacka ostati u zatvoru kada vidi da su svi ostali izasli.

BE
berija
20:30 29.12.2014.

Ha. Grci su poznati kao narod velikih promašaja. Oni očekuju da će ih ljevica izvući iz krize? Kao Španjolce, Francuze, Talijane a i nas, samo će ih gurnuti dublje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije