Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Update

Grčićev softver treba nadogradnju kako bi se mogao trošiti novac iz fondova EU za 2014.

Branko Grčić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
07.04.2015.
u 14:30

Europski propisi proširili podatke koje softver treba pratiti i obrađivati

        Godinu dana nakon što je dobila akreditaciju za upravljanje strukturnim i investicijskim fondovima EU iz europskog proračuna za 2013., Hrvatska danas još nema akreditaciju za upravljanje istim tim fondovima iz europskog proračuna za 2014. (i dalje sve do 2020. ), a zahtjev za njezino ishođenje neće predati prije svibnja.

Trošimo iz 2013.

Bez nove akreditacije Hrvatska ne može početi trošiti novac iz fondova EU u proračunu za 2014., no ni u Zagrebu ni u Bruxellesu nisu zabrinuti ritmom kojim se stvari odvijaju. Hrvatska, naime, sada troši novac iz europskog proračuna za 2013. jer po pravilu “n+3” novac je na raspolaganju tri dodatne godine, što znači da novac iz 2013. mora biti potrošen do kraja 2016. godine. Jedan od problema zbog kojih stvari ne idu brže opet se krije u tzv. Grčićevu softveru, računalnom programu zbog kojeg je lani kasnilo ishođenje prve akreditacije i koji sada, za ishođenje druge akreditacije za upravljanje fondovima od 2014. do 2020., treba nadograditi.

Angažirani su programeri koji “popravljaju” prvi Grčićev softver. Softver je lani neslužbeno prozvan po potpredsjedniku Vlade i ministru nadležnom za fondove EU Branku Grčiću, i sada ga treba nadograditi, ali ne zbog neke lanjske pogreške, nego zbog toga što je europskim propisima proširen opseg podataka koje taj softver za upravljanje fondovima EU treba pratiti i obrađivati. No, ovaj put to više nije samo Grčićev posao.

– Za razliku od proteklog razdoblja, kad je sve pripremne aktivnosti za akreditaciju za sva četiri operativna programa koordiniralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u ovom su financijskom razdoblju za pripremne aktivnosti vezane uz akreditaciju za svaki pojedini operativni program zadužena relevantna upravljačka tijela – kaže Ljubica Vuko, glasnogovornica Grčićeva ministarstva. Ta druga tijela su ministarstva na čijem su čelu Tihomir Jakovina (poljoprivreda) i Mirando Mrsić (rad i mirovinski sustav).

Za razliku od prve akreditacije koju je odobravala Europska komisija, novu akreditaciju za upravljanje fondovima EU 2014.-2020. izdaje neovisno revizorsko tijelo, što je u Hrvatskoj ARPA Agencija za reviziju sustava provedbe programa EU.

Spremno u svibnju

– Kada je u pitanju operativni program “Konkurentnost i kohezija”, očekuje se da će sve pripremne aktivnosti za postupak akreditacije biti završene u svibnju, kada bi neovisno revizorsko tijelo započelo proces nacionalne akreditacije – dodaje glasnogovornica Ljubica Vuko. Od 28 država EU, dosad su samo dvije, Estonija i Nizozemska, završile proceduru ishođenja akreditacije za upravljanje europskim fondovima od 2014. do 2020., kažu nam izvori u Europskoj komisiji. Hrvatska je, priznaju u Komisiji, bila suočena s teškim zadatakom da u kratkom vremenu radi dvostruki birokratski posao jer je ušla u EU na kraju jedne financijske perspektive (koja je trajala od 2007. do 2013.) i prije početka druge financijske perspektive EU (2014.-2020.) pa je zato bilo nužno i dvostruko akreditiranje za upravljanje fondovima.     

>> Grčić: Imamo projekte za svih 450 milijuna eura izdvojenih za Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 6

OB
ObrenM
15:03 07.04.2015.

Obzirom da su sada nedodirljivi ne moze ga se zatvoriti,ali kada nepovratno odu-s njima u zatvor.Suditi mu i radi velike stete,koju nije sprijecio,jer je radi nesposobnosti izgubljena godina dana nepovlacenja novca iz Eu.Do sada smo u Eu fond dali 30-40% vise nego smo primili.

NV
novo vriijeme
16:02 07.04.2015.

I tako već dvije godine, nikako da stavi program za praćenje troškova EU fondova, ljudi moji jel to moguće.

HR
H.R.T.99
16:12 07.04.2015.

Ako je istinita vijest o Grčićevom softveru ministar mora odmah dati ostavku. Pa on pljačka Hrvatsku i uništava naše gospodarstvo. Hrvatski građani do kada ćemo trpiti ovakve nesposobnjakoviće? Sanader je pokrao milijune kuna i sjedi u zatvoru ali Grčić ii negov gazda Milanovic nas oštećuju u milijardama kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije