Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branko Grčić

Trostruko smo povećali isplatu sredstava iz fondova u odnosu na prethodnu vladu

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
23.04.2014.
u 15:37

Branko Grčić komentirao je tvrdnju šefa oporbe Tomislava Karamarka kako iz EU fondova nismo još dobili ni kune bespovratnih sredstava

Nakon dvosatnog sastanka u Vladi koji je sazvan na inicijativu prve potpredsjednice Vesne Pusić, a na kojem su trebala biti otvorena pitanja o tome što još možemo napraviti da bismo postali atraktivniji stranim investitorima, ministrica Pusić i potpredsjednik Branko Grčić novinarima su rekli da su načelno dogovorili četiri kategorije.

Strategija za poduzetnike

Prva se tiče fiskalne politike i, ako je za vjerovati potpredsjedniku Branku Grčiću, Vlada do kraja mandata više neće povećavati namete i poreze za građane i gospodarstvo. Grčić je rekao da je Vlada odradila velik posao i da se tu ne bi trebalo ništa dirati. Posebno mu je važno, kaže, da tu jasnu poruku pošalju poduzetnicima i potencijalnim investitorima koji su često upozoravali na nedopustivost stalnih poreznih izmjena i poreznih propisa. Druga kategorija o kojoj su razgovarali jesu projekti koji su već u tijeku, u realizaciji ili pak u visokoj fazi pripreme.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Cilj je, kažu Pusić i Grčić, otkloniti sve poteškoće u najkraćem mogućem roku. Treća kategorija o kojoj je bilo riječi na sastanku u Banskim dvorima jest poslovna klima s posebnim naglaskom na strane investitore. Tu će, kažu Pusić i Grčić, razmotriti što je još potrebno napraviti da Hrvatska postane atraktivnija za investitore. Četvrta kategorija o kojoj se raspravljalo jest promocija. To vjerojatno znači da će Vlada napokon napraviti strategiju kojom će poduzetnicima i potencijalnim investitorima pokušati objasniti koje su prednosti i zašto bi trebali investirati baš u RH.

Bez novih poreza

– Sa stranim investitorima, s kojima smo već razgovarali o preprekama s kojima se susreću, dogovorili smo da svaka tvrtka koja investira u Hrvatsku dobije osobu koja im stoji 24 sata dnevno na raspolaganju i koja će im pomoći da u što kraćem vremenu dobiju sve potrebne dozvole i dokumente – rekla je Vesna Pusić. Prva potpredsjednica Vlade kaže da je zadovoljna današnjim sastankom, ali da trenutačno još ne može javnost izvijestiti o svim detaljima.

– Smatramo da su svi naši potezi i mjere takvi da iza njih mora stajati Vlada u cjelini. I kada postignemo taj dogovor, kada se o svemu dogovorimo i s premijerom Milanovićem, tada ćemo izvijestiti javnost – kazala je Pusić. Prvi potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da se na sastanku nije događalo ništa spektakularno nego da je riječ o redovnoj ministarskoj aktivnosti i njihovom pokušaju da rade još efikasnije u otklanjanju svih poteškoća koje muče investitore. Grčić je napomenuo da do kraja mandata neće biti novih poreza, a u tom kontekstu dodao je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici usvojiti program konvergencije koji će poslati u Europsku komisiju.

– Taj program pun je podataka o tome što namjeravamo u iduće tri godine raditi unutar fiskalne politike, a definiran je i cijeli set mjera vezan uz porezni sustav – rekao je Grčić.

Grčić je komentirao i tvrdnju šefa oporbe Tomislava Karamarka kako iz EU fondova nismo još dobili ni kune bespovratnih sredstava.

– To je potpuno pogrešna informacija. Očigledno se to ponavlja kao dezinformacija. Mi smo, zapravo, u odnosu na prethodnu vladu podigli razinu ugovorenosti sredstava iz EU fondova 150%, a isplaćenost, odnosno realizaciju projekata za nekih 200%. Znači, za tri puta smo povećali iznos iskorištenih i isplaćenih sredstava iz EU fondova. Zar to nije dovoljno? Osim toga, sad su u tijeku javne nabave za 450 milijuna eura vrijedne projekte. Za nekoliko mjeseci te ćemo projekte ugovoriti i realizirati na terenu. Dakle, kompletnu alokaciju za 2013. godinu već smo pokrili. Idući tjedan idemo na Vladu sa setom projekata od 8,5 milijardi kuna kojima bismo trebali pokriti alokaciju za 2014. godinu. Znači, ne kasnimo ni u čemu, dapače, imamo pripremljene projekte i to će se vrlo brzo vidjeti – kazao je Grčić.

Komentara 59

Avatar HLEBINAC
HLEBINAC
15:47 23.04.2014.

Grčiću a je li Hrvatska za vrijeme prošle vlade uopće bila u EU ???

A9
AAA-999
15:48 23.04.2014.

Prodajem balvane, laži i podvale. kvaziministar Grčić

BI
billynik
15:48 23.04.2014.

Jedan od najvećih lažova u Vladi lažova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije