Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grčić: Prvi skup o gradnji pelješkog mosta 19. rujna

Jedna od tema sastanka Hrvatske, Europske komisije i BiH o poštovanju Schengena bit će i Pelješac
09. rujna 2012. u 22:00 46 komentara 4 prikaza
živi pelješki most (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– Radimo na tome da pelješki most kandidiramo za novac iz strukturnih fondova. Taj smo projekt stavili u prioritet i sad pokušavamo dogovoriti model koji će biti najprihvatljiviji – prokomentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Prvi važniji skup na tu temu zakazan je za 19. rujna, na trilateralnom sastanku Hrvatske, Europske komisije i BiH o poštovanju schengenskih uvjeta, gdje će i pelješki most biti jedna od tema.

– Pripremljene su okvirne podloge za taj susret. S naše su strane u pripremi trilateralnog sastanka uključena tri ministarstva: vanjskih poslova, prometa i regionalnog razvoja, koja su razradila ekonomske, pravne i političke aspekte gradnje pelješkog mosta – kaže Grčić.

>> Lađama, brodicama i pasarama napravili 'živi' Pelješki most

Prije njega ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić objasnila je da su od Bruxellesa već dobili potvrdan odgovor da je pelješki most tip projekta koji se može kandidirati za europska sredstva. No, da bi se gradnja tog mosta kandidirala za novac iz europskih fondova, potrebno je prije izraditi predstudiju izvedivosti.

Ministrica Pusić uvjerena je da se ta studija može dovršiti do kraja godine, a čak se i IPA fondovi mogu koristiti za financiranje studije. Inače, prva bi sredstva za gradnju mosta mogla doći tek 2014., jer je to prva godina za koju se može ići s novim projektom. Grčić objašnjava da su prioritetni projekti za 2013. već dogovoreni i usuglašeni sa EU, a sad se pripremaju programski dokumenti i prioriteti za razdoblje od 2014. do 2020. godine, tijekom kojega će Hrvatskoj biti stavljeno na raspolaganje oko 13 milijardi eura. Plan je Vlade da se pelješki most uvrsti kao prioritetan projekt za 2014. Nedavna podjela zemlje na dvije statističke regije potaknuta je iz Vlade kako bi svi subjekti u zemlji dobili priliku da kandidiraju projekte i koriste sredstva iz EU fondova po najpovoljnijim uvjetima.

 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Libela:

  Nadam se da je Vlada platila ovaj oglas, koji VL objavljuje umjesto izvještaja s terena, gdje su na stotine ljudi izrazili jasno volju za mostom i neratifikacijom sporazuma o granici s BiH.

 • Avatar ukurtapash
  ukurtapash:

  "Ministrica Pusić" ministrica inostanih poslova ce ovo pripisati sebi kao uspjeh. koja laz. :D

 • tomokaro:

  Hrvatsko ako želiš imati elemente državnosti i uljuđene zakonske i moralne države kloni se svega bizantskog.Pametnom dosta!!!!!!!!!!!!