Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministri u jgl-u

Grčić: Poručujem iz Rijeke, u Hrvatskoj se može dobro raditi

branko grčić,slavko linić,jgl (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/8
15.04.2013.
u 13:46

Rijeka to može, ima znanja, to je nešto što može biti budućnost, poručio je Linić

Radite dobar posao, stoga poručujem iz Rijeke, u Hrvatskoj se može dobro raditi, tako da se ulaže u istraživanje, tehnologiju, u razvoj novih proizvoda uz stalno podizanje kvalitete, kazao je danas u Jadranskom galenskom laboratoriju u Rijeci potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić gdje se zajedno s ministrima Slavkom Linićem, Sinišom Hajdaš Dončićem, Gordanom Marasom i Darkom Lorencinom upoznao s novom investicijom ove najbrže rastuće farmaceutske tvrtke u Hrvatskoj. Posjet JGL-u bio je najbolja uvertira za skup "Proinvest", koji se potom održao na riječkom Građevinskom falutetu.

Nova investicija JGL-a prirodan je nastavak njegova dosadašnja uspješnog poslovanja. JGL posluje na 35 svjetskih tržišta i 75 posto prodaje ostvaruje izvozom, zapošljava 602 radnika. U protekloj je godini zaposleno 77 novih djelatnika. Prosječna je dob zaposlenih 38 godina, a 70 posto njih ima visoku stručnu spremu. Kažu da je tajna njihova uspjeha u velikom udjelu žena u JGL-u, čak 73 posto.

Rast unatoč recesiji

I direktor JGL-a Ivo Usmiani ključnom vrijednošću ističe upravo ljude koji su ovu tvrtku učinili prepoznatljivom u svijetu. Naime, od dvjesto najvećih svjetskih generičkih farmaceutskih kompanija JGL se nalazi na 140 mjestu prema ukupnim prihodima i 89. mjestu prema profitabilnosti. Sada se nalaze pred svojom najvećom invsticijom nazvanim Kompleks Svilno 2, "Pharma valley".

- Lani u srpnju kupili smo 78 tisuća četvornih metara prostora i objekata na lokaciji Svilno. JGL time namjerava objediniti sve svoje riječke lokacije u jednu - kazao je na predstavljanju investicije Usmiani. Vrijednost prve faze investicije je 350 milijuna kuna, a njime će se osigurati, kazao je Usmiani, značajni kapaciteti u proizvodnji i razvoju njihovih proizvoda kako bi realizirali svoju ideju iskoraka na globalno tržište zdravlja.

- Namjera nam je zaposliti stotinjak novih ljudi, unatoč recesiji mi rastemo, propulzivno 20 posto, investiramo, zapošljavam, izvozimo – kazao je Usmiani ponovivši kako je nužno ulagati u ljude, nova znanja, fokusirati se na tržišne niše gdje je nužno briljirati da bi se uopće moglo globalno natjecati s konkurentima.

Uvijek se bavimo onima koji su u poteškoćama, a ovi koji su uspješni, sami znaju zasukati rukave i odraditi posao, rekao je ministar Linić nakon obilaska pogona JGL-a. Na pitanje ima li šanse za reindustrializaciju Rijeke Linić je kazao kako i kvalitetni, sofisticirani brodovi mogu biti proizvodi visoke tehnološke vrijednosti.

Grčić impresioniran

- Rijeka to može, ima znanja, to je nešto što može biti budućnost – zaključio je Linić.

I potpredjednik Grčić bio je impresioniran poslovanjem JGL-a.

- Drago mi je da je ovo tvrtka koja iz godine u godinu raste, sjajno je što su osvojili gotovo sva svjetska tržišta i dalje se šire, što je dobro za Rijeku, ovu regiju i Hrvatsku. Ovo je pokazatelj kako Hrvatska treba razvijati svoju industriju, podignuti tehnološku raiznu, povećati dodanu vrijednost koja se u toj industriji stvara, jedino tako možemo osigurati gospodarski rast – naglasio je Grčić. Na pitanje o spašavanju posrnulih divova, dodao je kako Vlada to svakodnevno radi.

- Riješili smo hrvatsku brodogradnju, nakon silnih godina mučenja, nakon milijardi kuna gubitaka uspjeli smo, rekao bih, otvoriti novu šansu. Taj proces treba ići dalje s privatnim vlasnicima, a kako će to teći, nitko ne može garantirati. Neki smo dan otvorili nove industrijske pogone u Slavonskom Brodu, bili smo u sisačkoj željezari. I oni počinju s radom, istina, s manjim kapacitetom, ali s jasnom vizijom. Nadamo se da će DINA i Dioki naći partnera, da će i oni oživjeti. Dovoljno je da se pokrene ovo što sam spomenuo, pa da industrijska proizvodnja u Hrvatskoj stane opadati i promijeni trend prema gospodarskom rastu – rekao je Grčić.

>> JGL od 1,5 mil kuna prihoda 1991. lani dogurao do 630 milijuna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije