Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grci:

Grci: Povijest ne ocjenjujemo po vremenu nego po djelima

Ministri Avramopoulos i Westerwelle  u Berlinu
AFP/Pixsell
21.08.2012.
u 20:43

Premijer Antonis Samaras do subote će se sastati s Jean-Claude Junckerom, Angelom Merkel i Françoisom Hollandeom

Četiri iduća dana ključna su u rješavanju europske krize! Od sutra, srijede, do subote, sportskim rječnikom kazano, odigrat će se finale krize koja europsku monetarnu uniju trese već godinama. Čelnik eurozone Jean-Claude Juncker sutra je u posjetu Ateni i iz pozicije predsjednika ministra financija zemalja EU uvjerava se u napredak Grčke u provedbi reformi. Juncker se posljednjih mjeseci otvoreno zalagao da se Ateni rok za provedbu bolnih reformi, koje predviđaju proračunsku uštedu 11,5 milijardi eura, sa 2014. produži do kraja 2016. godine. Od luksemburškog premijera Junckera Grci sada očekuju da će im dati ključnu podršku u odgodi strukturnih reformi na koje Atenu, u zamjenu za isplatu novih 30-ak milijardi eura pomoći, prisiljavaju vjerovnici – MMF, Europska središnja banka i Europska komisija.

I dok Juncker bude na povratku iz Atene u Bruxelles, u četvrtak će se u Berlinu susresti dvoje najmoćnijih europskih političara, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande. Merkollande će u Berlinu usuglašavati ključna stajališta najmoćnijih europskih ekonomija prema rješenju dužničke krize u Europi, s naglaskom na najproblematičniju Grčku.

Već u petak, kancelarka Merkel u Berlinu će primiti grčkog premijera Antonisa Samarasa. Predsjednik grčke vlade u Njemačku stiže samo s jednim ciljem – omekšati željeznu Angelu i uvjeriti je da je Grčka ozbiljno započela s reformama, ali i da im je rok za njihovu provedbu do kraja 2014. ipak prekratak.

Ovaj tjedan slobodno se može nazvati grčkim tjednom u Berlinu. Najprije je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos njemačkom kolegi Guidi Westerwelleu kazao da “i premijer i cijela vlada žele provesti obećane reforme”, ali je dodao da je Grčkoj danas više nego ikada potrebna europska politika koja potiče gospodarski rast, a ne samo štednju. No, u Njemačkoj se od Grčke izgleda očekuje samo štednja, o produljenju roka u Berlinu ne žele ni čuti.

– Sadržajno, vremenski i financijski okvir je postavljen – odgovorili su Grcima iz ureda njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea.

– Vi znate da se povijest ne ocjenjuje po vremenu nego po djelima – gotovo platonski odgovorio je Avramopoulos. Iz Berlina premijer Samaras odletjet će u Pariz, gdje će u subotu i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea uvjeravati da Ateni treba dati više vremena.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
Toni50
08:58 22.08.2012.

Ja bih rekao drugačije malo iskrenije, Povijest ne ocjenjujemo samo po vremenu nego po nedijelima i diktatu vladajučih mozgova !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije