Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nametala mjere štednje

Grci – jedina nacija koja ne može smisliti Angelu Merkel

Anti-Austerity Protest - Athens
Panagakis George/ABACA/PIXSELL
24.09.2021.
u 17:47

Prema istraživanju Pew Research Centera iz ove godine, među 16 razvijenih zemalja najomiljenija je strana državnica u gotovo svima

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel godinama je uživala visok rejting u međunarodnoj javnosti. Većina istraživanja smješta je u sam vrh najpopularnijih političara na svijetu. No, zanimljivo je da je od ispitivanih nacija najmanje vole kolege iz Europske unije – Grci.

Njemačku lidericu međunarodna javnost voli zbog smirenosti, pragmatizma i ideološke umjerenosti. Prema istraživanju Pew Research Centera iz ove godine, među 16 razvijenih zemalja najomiljenija je strana državnica u gotovo svima: devet od deset Nizozemaca i Šveđana smatra da je radila dobar posao, a gotovo iste brojke ima u Belgiji i Španjolskoj.

Čak i među onim nacijama u kojima su joj postotci nešto niži, poput SAD-a (63%) ili Tajvana (64%), i dalje se radi o najpopularnijoj stranoj državnici. U tim je istraživanjima dobila redom više postotke nego američki lider Joe Biden ili pak francuski, kineski i ruski predsjednici.

No, jedna je nacija iznimka – Merkel je izrazito nepopularna u Grčkoj, gdje samo 30% građana ima dobro mišljenje o njoj. Kada je Pew Research ispitivao stavove o stranim državama, Njemačka je ponovno najgore prolazila u Grčkoj. Jedan je od glavnih razloga za to njemačko inzistiranje na grčkoj provedbi reformi tijekom krize eura.

Tada su je grčki prosvjednici uspoređivali s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom. Zanimljivo, najpopularniji strani državnik među Grcima jest Francuz Emmanuel Macron, kojeg podržava 81% njih. Biden pak ima podršku 67% Grka.

>> VIDEO ECDC objavio novu korona kartu: Hrvatska u crvenom, Slovenija najgora u Europi

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
21:16 24.09.2021.

Grčka je podnijela naj veči teret i mogući rat sa turskom zbog njezinog poziva migrantima i hrvatska je loše prošla

Avatar Tata1208
Tata1208
20:09 24.09.2021.

Kak nekom normalnom može biti omiljena spodoba koja je naselila Europu dinamitašima?!

SS
sokac sa drave
12:22 25.09.2021.

Da kada su grci trazili odstetu za ratnim pustosenjem 270 milijardi eura Merklica je rekla neka prodaju svoje otoke imaju ih previse.Na kraju su grci dobili lovu i izvukli su se iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije