Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U SCHENGEN

Granični prijelaz Macelj se 'ukida': 'Neće biti kriminalci sretni'

Macelj: Granična policija pronašla u automobilu turista iz Njemačke manju količinu marihuane
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
04.09.2022.
u 08:42

Kako kaže načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić, mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola

Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja, ukinut će se granični prijelazi na granicama sa susjednim državama članicama Europske unije. Od 6500 hrvatskim graničnih policajaca, njih oko tisuću je upravo na tim granicama. Na Maclju, primjerice, oko sedamdeset službenika bit će raspoređeno na druge poslove.

- Nešto će ostati uz granicu, nešto će ići u krim-policiju, nešto u temeljnu policiju, sve ovisi o zvanju i stručnoj spremi i adekvatnim željama - rekao je za HRT Damjan Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj.

Nakon šest godina na Maclju, za novi posao priprema se Jelena Ugrešić. Ona čeka odgovor na anketu koja je provedena među službenicima u kojoj su se izjasnili o svojim željama. 

- Ja sam popunila Postaju prometne policije, to mi je želja raditi i tu se vidim u daljnjoj budućnosti - navela je policijska službenica.

Veći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjati zbog tog što, kako kaže načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić, mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola.

Načelnik Vešligaj osvrnuo se na kontrole koje će se provoditi kako, primjerice, kriminalci ne bi mogli jednostavno proći. 

- Neće biti kriminalci sretni. Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini, kroz tzv. kompenzacijske mjere, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni - istaknuo je.

VIDEO Sobe u studentskim domovima ilegalno se prodaju zbog velike potražnje: 'Treba uključiti policiju'

Komentara 15

TE
Teig1
12:23 04.09.2022.

Kriminalci? Ta nije možda granica već pred banskim dvorima?

GE
gemist
11:42 04.09.2022.

Ja sam radio na graničnom prijelazu,u privatnoj firmi za špediciju,kad smo ušli u EU jedino smo mi bili višak i svi dobili otkaz jer nas više ne treba,pa se snalazi sam kak znaš,jedino ovi u državnoj službi,policija i carina,e oni nisu višak,nje treba raspodjeliti negdje drugdje,za policiju ne znam,ali carina nije imala više toliko posla,gdje,nitko nije dobiio otkaz,nego malo sim malo tam,a to dobro znam jer sam bio u tom poslu,hrpa ljudi kod njih radi posao koji može obaviti 20% njih

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
04:00 05.09.2022.

tako rade sve zapadne zemlje ukinuli su granice ali kikometar dalje kontrole austrija,njemačka itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije