Naslovnica Vijesti Hrvatska

Granić: Najhumaniji smo, ali i mi ćemo morati podići zid


Najpametniju politiku vodi Mađarska, smatra Domazet Lošo
22. listopada 2015. u 12:55 52 komentara 2385 prikaza
21.09.2015., Zagreb - Na Vojno ucilistu dr. Franjo Tudjman odrzana je promocija knjige Ante Guge Oluja koju nismo mogli izbjeci u izdanju Vecernjeg lista. Mate Granic Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska se više od mjesec dana bori s izbjegličkom krizom. Zbog više od 200.000 izbjeglica i migranata koliko je od sredine rujna dosad prošlo kroz našu zemlju, narušeni su odnosi sa susjedima – Srbijom, Mađarskom i Slovenijom – jer je svaka od tih zemalja imala različit pristup izbjegličkoj krizi. A to se dogodilo zbog nedostatka komunikacije i dijaloga među susjedima.

Opatovac funkcionalan

Mate Granić, predsjednik operativne skupine za upravljanje migrantskom krizom koju je osnovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kaže da je priljev izbjeglica i migranata u Srbiju bio preveliko opterećenje za tu zemlju pa su ih puštali dalje, uz pomoć EU i UNCHR-a, prema Mađarskoj. Kad su Mađari zatvorili svoju granicu, Srbi su izbjeglice preusmjerili prema Hrvatskoj.

– Manipulirali su njima. Najprije su ih dovodili na granicu kod Bapske, a onda su ih puštali i preko kukuruznih polja – kaže Granić.

Mađarska je, ističe, protiv primanja migranata i izbjeglica pa je sagradila ogradu na granicima sa Srbijom i Hrvatskom, a sad će je sagraditi i na granici sa Slovenijom. U tome ima podršku primjerice Bavarske.

Hrvatska je, smatra Granić, kasnila u procjenama što će se dogoditi kad Mađari zatvore granicu sa Srbijom.

– Ministrica Vesna Pusić sedam dana prije toga govorila je o dolasku 1000 do 1500 ljudi, a bilo je jasno što će se dogoditi kad su Mađari rekli da će sagraditi ogradu. Nije bilo strateškog promišljanja – upozorava Granić. Dodaje da je otpočetka dolaska migranata i izbjeglica u Hrvatsku pomagala lokalna zajednica, a onda je uspostavljen kamp u Opatovcu koji dobro i profesionalno funkcionira.

– Dok je Mađarska primala migrante i izbjeglice sve je dobro išlo. Slovenija pak nema kapaciteta ni organizacijske sposobnosti za njihov prihvat. To je za nju preveliki stres. Samo je pitanje kad će kolabirati – objašnjava Granić.

Prema njegovu mišljenju, Hrvatska mora odmah uspostaviti kontrolu zelene granice.

– Prvo živom silom, a pitanje je samo vremena kad ćemo morati i mi primijeniti tu najnepopularniju mjeru – gradnju zida odnosno ograde. Južnu granicu odmah moramo zatvoriti – kaže Granić.

Smatra da smo morali razgovarati sa susjedima, voditi dijalog na svim razinama, od premijera, preko ministara do policijskih dužnosnika, i dogovoriti dokle sve to može ići, a onda svi zajedno zatvoriti granice.

Lažni humanizam

– Humaniji pristup izbjeglicama imamo od svih naših susjeda i to je dobro. Hrvatska je pokazala veliko srce i to je pozitivno. No to je humanitarna komponenta, a ne geostrateška u kojoj moramo štititi nacionalne interese – upozorava Granić.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo kaže da se svaka država morala sama za sebe pobrinuti u ovoj izbjegličkoj krizi jer Europa nema jedinstvenog plana o tome. Prema njegovu mišljenju, najpametniju politiku pri tome ima Mađarska koja je sagradila ogradu, a i Slovenija postupa ispravno jer je ograničila ulazak migranata i izbjeglica. I on smatra da nedostaje komunikacije među zemljama i da su sve trebale ograničiti ulazak izbjeglica.

– Ako Srbija ograniči broj ulazaka, pa Hrvatska, pa Slovenija, onda će se to povezati sve do Grčke koja će potom morati zaustaviti ulazak migranata iz Turske – kaže Lošo. Dodaje da je na djelu lažni humanizam prema migrantima jer će oni Europu doći glave.

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • pp:

    Ova humanost je veliki problem. Odakle ljudima ideja da postoji pravo za masovnu selidbu naroda? To se od postojanja svijeta nazivalo invazijom i smatrano je opasnošću. Što i jest. Nemaju pravo "izbjeglice" i imigranti nahrupiti u milijunima preko nečije granice. ... prikaži još! To je ugroza. Ne danas ili za tjedan dana ali treba imati zrno soli u glavi da se vidi malo dalje. Što za godinu ili deset godina? Ni Rimsko carstvo nije palo za jedan dan. Ali je ovo polagano urušavanje. I ako se ne zaustavi završit ćemo kao Rimljani.

  • zelina:

    Europa će se uskoro raspasti. Imigranti su samo dokaz nejedinstva i vlastitih interesa.

  • Bulaba:

    Od Srbije se vidjelo da nema namjeru zatvarati svoju granicu, a pitanje je koliko se uopće može računati na Crnu Goru koju Srbi i Rusi sad dodatno destabiliziraju, i BiH, koja nema nikakve elemente države. Najpametnije rješenje koje smo imali ... prikaži još! jest zatvaranje hrvatske granice prema Balkanu uz pomoć i sufinanciranje od strane Slovenije, Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, a i drugih zemalja. Na žalost, proudbaška vlada je namjerno sabotirala takvu mogućnost i namjerno se posvađala sa Slovenijom i Mađarskom koji su odustali od bilo kakve suradnje s nama, Mađarska je već dignula žicu, Slovenija će početi za koji dan. U konačnici, sada znamo i zašto udbaši već desetak godina sabotiraju i odugovlače s izgradnjom Pelješkog mosta bez kojeg će biti jako teško zatvoriti hrvatsku granicu prema BiH. Sve ima svoj smisao i svoju strategiju, i sabotaža Pelješkog mosta, i besmisleno vrijeđanje predsjednice, i vrijeđanje i provociranje Mađarske i zemalja V4. Sadašnja vlada je strateški vezana uz Balkan i istok Europe, odnosno Rusiju, NATO i Amerikanci su im neprijatelji, i nikako ne žele vezivanje uz V4 i napuštanje balkanske kaljuže.