Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

Grafiteri pokazali da grafiti nisu šaranje, nego umjetnost

grafiti (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
25.05.2013.
u 15:19

Grafiteri s ponosom ističu kako umjetničko crtanje grafita predstavlja nešto sasvim drugo od ispisivanja raznih parola i prostota na za to nepredviđenim mjestima.

U svakome od nas čuči jedan mali grafiter – kaže jedan od sudionika šeste akcije "SB Graffiti fest", koja je u organizaciji Kreativne udruge mladih održana u Slavonskom Brodu.

Tridesetak grafitera iz različitih zemalja, među kojima su i neka poznata imena u ovoj disciplini kreativnog izražavanja, ove su godine oslikali grafite posvećene Slavonskom Brodu i njegovim znamenitostima.Prizori vezani uz Tvrđavu Brod, Ivanu Brlić-Mažuranić i slično od sada će krasiti brodski podvožnjak u Kumičićevoj, koji je i sam postao prepoznatljiv upravo po grafitima.

- Ovakvim akcijama želimo pokazati mladima da su grafiti umjetnost, a ne šaranje, i da se s jednom kanticom spreja može svašta napraviti. Grafiterima bi trebalo dopustiti da svaki mjesec crtaju po mjestima kao što su nadvožnjaci ili zidovi nogometnih stadiona, jer tako grad postaje ljepši – kaže Miro Petković, redoviti sudionik brodskih grafiterskih priredbi.

Grafiteri s ponosom ističu kako umjetničko crtanje grafita predstavlja nešto sasvim drugo od ispisivanja raznih parola i prostota na za to nepredviđenim mjestima. Svatko može uzeti sprej i nešto nacrtati, ali grafiteri koji to čine s one strane zakona nisu umjetnici nego uništavači, čak i ako im je grafit izuzetno lijep. Uz malo volje, truda i upornosti, svatko može postati grafiter, a jedina negativna strana ovog hobija je što je relativno skup. Jedan sprej, naime, stoji tridesetak kuna, a za jedan veliki grafit potrebno je čak deset bočica!

>> Članovi udruge Metronom počistili i grafitima uredili 'vlaški' Bagdad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije