Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA LJEPŠI GRAD U akciju 'Volim Osijek' uključeni i ulični umjetnici

Grafiteri: Nismo vandali, smetaju ružne fasade

10.02.2009.
u 18:00

Ružna gradska pročelja uskoro bi, zahvaljujući mladim grafiterima koji su svoje usluge ponudili Gradu u sklopu akcije “Ja volim Osijek”, mogla osvanuti u oku ugodnijem ruhu.

Protiv “šaranja”
– Ideja da damo svoj doprinos akciji “Ja volim Osijek” krenula je prošle godine na ljeto. U prosincu smo počeli s radionicama crtanja kroz koje želimo mladima osigurati da slobodno vrijeme provedu na kreativan način, a s nas “skinuti” loše mišljenje. Mi nismo vandali. I nama smetaju ružna pročelja – kaže inicijator uključivanja u akciju 24-godišnji Mario Skender, koji je u svijetu writtera poznat pod nadimkom Sob.

Iako i sam mlad, iza njega je čak 15 godina crtanja grafita koje sada s prijateljima prenosi na 15-ak polaznika radionice koji će s ljepšim vremenom krenuti u uređenja osječkih zgrada.

– Često nam se dogodi da u jedan grafit uložimo dvije ili tri tisuće kuna, a sljedeći nam dan, baš kao i onima koji uređuju pročelja, osvane pošaran. Zbog toga smo odlučili priključiti se akciji, mladima objasniti što je prihvatljivo, a što ne te starijima pokazati da svi mladi ovoga grada nisu vandali – dodaje Mario.

Dobra crtačka karijera
Ideju mladih grafitera koji danas na raspolaganju imaju Šećeranski zid, dio Trpimirove ulice i “rupu”, već je prihvatila gradska uprava pa će, doznajemo od koordinatora akcije Željka Pavkovića, s dolaskom ljepšeg vremena odraditi svoju prvu akciju. Oslikati pročelje vrtića Pčelica u Gackoj ulici.

– Na vrtiću se danas nalaze natpisi neprimjereni dječjem uzrastu, pa ćemo ga uljepšati u suradnji s grafiterima, Centrom za predškolski odgoj i Crvenim križem – navodi Pavković.

Grad će time financirati i prilično skup materijal za ocrtavanje grafita. Kako nam otkriva Mario, potrebno im je nekoliko tisuća kuna za jedan srednji grafit na kojemu, primjerice, petero grafitera mora raditi cijeli dan. No, otkriva nam i jednu drugu stranu bavljenja grafitima što će posebice biti zanimljivo onima koji još traže karijeru.

– Od crtanja grafita se može živjeti. Ja zarađujem ocrtavajući u svrhu reklamiranja zidove ugostiteljskih objekata, autopraonica i drugih radnji, ali i ocrtavanju majica – otkrio nam je i drugu pozitivnu stranu ove vrste umjetnosti koju je zavolio preko oca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije