Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čakovec donio mjere pomoći

Gradskoj upravi 10 posto manje plaće, nema uskrsnica i naknada vijećnicima

Stjepan Kovač
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
06.04.2020.
u 18:34

Grad moli privatne poslodavce da ne otpuštaju radnike i da iskoriste mjere pomoći.

Osnovica prema kojoj se obračunavaju plaće za zaposlenike gradske uprave i gradskih ustanova umanjuje se za 10 posto do daljnjeg, neisplata uskrsnica zaposlenicima Gradske uprave i povezanih ustanova, ukidanje naknade predsjedniku i članovima Gradskog vijeća, tijelima i odborima Gradskog vijeća, Mjesnih odbora i Gradskih kotareva, te članovima Upravnih vijeća i Nadzornih odbora, ukidanje isplate naknade za rad političkih stranaka...

Neke su to od mjera koje je donio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač kako bi se pomoglo gospodarstvu i građanima. Poduzeća koja posluju na području Grada Čakovca, koja su zbog mjera morala obustaviti svoj rad, oslobađaju se plaćanja komunalne naknade za razdoblje u kojem će na snazi biti mjere ograničenja.

Za isto razdoblje oslobodit će se i plaćanja komunalne naknade i građani koji su zbog ove situacije ostali bez izvora prihoda. Grad Čakovec oslobađa obveznike uplate dospjelih obveza poreza na potrošnju i poreza za korištenje javnih površina, naknade za zakup javnih površina i poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada.

Od travnja Grad neće izdavati porezna rješenja za korištenje javne površine i račune za zakup. Oslobađaju se obveznici spomeničke rente u visini udjela Grada u tom prihodu za prvo polugodište ove godine.

Stjepan Kovač
1/6

- Grad je iz svog proračuna pokrio troškove dječjih vrtića u javnom i privatnom vlasništvu, tako da je platio 50 posto ekonomske cijene svim ustanovama i to za cijeli mjesec, bez obzira na to što dio ožujka nisu radili.

Ustanove predškolskog odgoja kojima je osnivač Grad račune za ožujak koje su dobili roditelji umanjili su za 50 posto. Računi za travanj, koje bi roditelji djece koja polaze vrtiće trebali dobiti u svibnju, neće se isporučivati. Račune za razdoblje kad nema nastave, roditeljima neće izdavati ni Umjetnička škola Miroslav Magdalenić, kao ni one osnovne škole kojima je Čakovec osnivač, a imaju organizirani produženi boravak.

Tijekom razdoblja trajanja mjera ograničenja kretanja i poslovanja GKP Čakom neće naplaćivati dnevnu parkirnu kartu, niti zbrinjavanje otpada građanima i tvrtkama koje su ostale bez izvora prihoda - nabrajaju u Gradu koji će u proračunu osigurati sredstva za jednokratne pomoći građanima koji će najviše biti pogođeni krizom vezanom uz aktualnu pandemiju. Za ovu namjenu osigurat će se milijun kuna, a o načinu korištenja ovih sredstava, građane će obavijestiti naknadno.

Grad, GKP Čakom, Međimurje-plin i Međimurske vode donijeli su već ranije odluku da za vrijeme trajanja mjera neće naplaćivati kamate za već dospjele račune koji nisu plaćeni na vrijeme, a neće se provoditi ni ovršni postupci. Grad moli privatne poslodavce da ne otpuštaju radnike i da iskoriste mjere pomoći. Nakon što završe mjere ograničenja kretanja, Grad će isplatiti tzv. uskrsnice u iznosu od 150 kuna umirovljenicima koji primaju mirovinu manju od 2000 kuna.

Komentara 1

GE
generacija57
21:07 06.04.2020.

A jeste si puno smanjili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije