Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetili prijavama

Gradski vijećnici Varaždina osudili pritisak T7 grupe

'02.11.2011., Prostorije HNS-a, Varazdin, Novoizabrani gradonacelnik Grada Varazdina Goran Habus Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Marko Jurinec/PIXSELL
12.06.2012.
u 10:45

Nino Lučić, član Vage (Varaždinske građanske akcije), smatra da se nitko tko donosi odluke u skladu sa zakonom ne treba bojati kaznenih prijava i kako je nekorektno od vijećnika da se izdižu iznad zakona.

Gradski vijećnici imaju imunitet u odnosu na prekršajnu i kaznenu odgovornost i osuđuju pritisak koji svakodnevno radi T7 grupa kako bi ostvarila svoje ciljeve, a zbog svega će se zatražiti i mišljenje Ministarstva pravosuđa. Zaključak je to sa sjednice Gradskoga vijeća Varaždina u utorak, koji su vijećnici donijeli nakon najava T7 grupe da će podnijeti kaznene prijave protiv vijećnika "koji su donosili i dalje donose svjesno, namjerno nezakonite i štetne odluke za Varaždin, bez obzira na potpune informacije o njihovoj štetnosti".

Raspravu o najavljenim prijavama zatražio je vijećnik laburist Božidar Kolarić, koji takve najave T7 grupe doživljava kao izravnu prijetnju na rad Gradskog vijeća u cjelini. S njim se suglasio i gradonačelnik Goran Habuš rekavši da je riječ o pokušaju utjecaja na mišljenje gradskih vijećnika.

– Vijećnici ne mogu kazneno i prekršajno odgovarati za odluke, može samo gradonačelnik. Protiv mene je podneseno nekoliko kaznenih prijava, to se može, no neka sud kaže svoje – rekao je Habuš.

Nino Lučić, član Vage (Varaždinske građanske akcije), smatra, pak, da se nitko tko donosi odluke u skladu sa zakonom ne treba bojati kaznenih prijava i kako je nekorektno od vijećnika da se izdižu iznad zakona. Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak kazao je kako su najave T7 grupe o podnošenju kaznenih prijava najteži oblik utjecaja na odlučivanje vijećnika.

– Više sam puta za ovom govornicom govorio o tome kako su neke odluke štetne, no nikad mi nije palo na pamet podnositi kaznene prijave nakon toga. Žao mi je zbog tih najava i zamjerio sam to T7 Visu, ne zato što bi mogli utjecati na mene na bilo koji način, no neki vijećnici bi mogli pomisliti da ima nešto u tim prijetnjama i da za ovom govornicom nisu zaštićeni kao što bi trebali biti – rekao je Podolnjak.

Izmjene u planu gospodarenja otpadom

Vijećnici su donijeli dvije odluke koje će omogućiti gradskom komunalnom poduzeću Varkomu raspisivanje javnog natječaja za zbrinjavanje novonastalog komunalnog otpada. Vijećnici su prihvatili izmjene i dopune odluke o komunalnoj djelatnosti te plan gospodarenja otpadom za razdoblje od rujna 2009. do kraja 2011. godine.

– Odluku o komunalnoj djelatnosti morali smo uskladiti sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Dosad su u toj odluci bile pomiješane odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakona o otpadu. Ona nije bila nezakonita, ali je bila nejasna i mogla se tumačiti na dva različita načina – istaknuo je komunalni pročelnik Vlado Vlašić.

Gradonačelnik Goran Habuš naglasio je da je riječ o tehničkom usklađivanju, nužnom kako bi se mogao poštovati dogovor s Ministarstvom zaštite okoliša.

– Ova je odluka nužna da bi se mogla raspisati koncesija za zbrinjavanje otpada u skladu s dogovorom koji je u petak postignut s Ministarstvom zaštite okoliša – istaknuo je Habuš.

Komentara 1

TO
tom
13:35 12.06.2012.

hahahahahahahaha!!!!!!!! bravo admin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije