Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena škola slavi 210 godina

Gradski orguljaš u magistratu je učio prvih sedamnaest učenika

glazbena
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
23.09.2014.
u 16:44

Na završnom koncertu 30. listopada, na koji će biti pozvan i hrvatski predsjednik, učenici, profesori ii studenti izvest će 'Magnificat' Johna Ruttera

Prvih 17 učenika glazbenu naobrazbu u Karlovcu počelo je stjecati još 1804. godine, u učionici magistrata. S njima je radio Franz Zihak gradski orguljaš.

Sve generacije glazbenika

U to se vrijeme tražilo od glazbenih učitelja da budu svestrani glazbenici, pa je Zihak predavao i klarinet, fagot, rog, obou, flautu, violinu, davao satove iz dirigiranja i pjevanja. Danas Glazbena škola Karlovac, najstarija samostalna glazbeno obrazovna ustanova u Hrvatskoj ima blizu 500 učenika, 46 profesora i slavi 210 godina postojanja.

Povodom tog važnog jubileja Karlovčani, kao i gosti moći će uživati u “Glazbenom listopadu” u sklopu kojeg će se predstaviti sve generacije glazbenika, od učenika osnovne škole do studenata i profesora. Bogat program s pet koncerata u listopadu osmislilo je Povjerenstvo u čijem su sastavu prof. Marija Barać, Radmila Bocek, Katarina Bernik, Lana Čosić, zaslužna ujedno i za plakat i letke, Tena Bunčić, Nikica Marčetić, Kaja Farszky, Anita Kaić Poslek i Ivor Reljić.

– Cijenjenoj karlovačkoj publici želimo prikazati čitavu piramidu glazbenog obrazovanja, od drugog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, kao i naše nikad brojnije studente – najavila je ravnateljica karlovačke Glazbene škole Ljiljana Ščedrov.

Kao i ostali, posebno se veseli svečanom završnom koncertu 30. listopada u Gradskom kazalištu Zorin dom u 20 sati kada će svi zajedno, zbor i orkestar izvesti djelo Johna Ruttera Magnificat.

– Ta skladba u Karlovcu nikada nije izvođena i želimo dotaknuti svakoga u publici. Djelo je prekrasno i svima će to biti jedno prekrasno iskustvo, ali i izazov – poručila je prof. Bocek.

Na taj će završni koncert pozvati i predsjednika Ivu Josipovića, pod čijim se pokroviteljstvom i održava proslava.

Poziv Karlovčanima

Pomogli su i Grad i Županija. Prije tog, Karlovčani se pozivaju najprije na koncert karlovačkih učenika 2. listopada. Potom će se 10. listopada predstaviti studenti, budući voditelji glazbenog života u Karlovcu. Koncert profesora Glazbene škole na rasporedu je 16. listopada, a autorska večer skladatelja Zdravka Lončarića 23. Svi koncerti su u Zorin domu u 20 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije