Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OCJENJIVANJE Konačnu ocjenu donijet će odnos prema javnosti

Gradska uprava u Križevcima primjenjuje novi pravilnik radi učinkovitosti

29.01.2009.
u 16:31

Službenici u gradskoj upravi, njih tridesetak u Križevcima, ubuduće će dobivati ocjene za svoj rad koje će im upisivati pročelnici, a njih će, pak, ocjenjivati i gradonačelnik u skladu s pravilnikom koji je Gradsko poglavarstvo odredilo prema novom Zakonu o službenicima i namještenicima.

Nije prvotravanjska šala
Iako ocjenjivanje o radu u prošloj godini treba provesti zaključno do 1. travnja nije riječ o prvotravanjskoj šali jer ocjene su kao u školi, odličan, vrlo dobar, dobar, zadovoljava i ne zadovoljava. Ovise o stručnosti u obavljanju posla, učinkovitosti, kvaliteti rada, te poštovanju službene dužnosti. Ocjenjivat će se i je li službenik discipliniran u dolasku i odlasku s posla, ne izlazi li ranije i ne udaljava li se nepotrebno iz službenih prostorija.

Tek na posljednjem mjestu spominje se u pravilniku “korektan odnos prema strankama”. Upravo bi odnos službenika, ali i pročelnika prema građanima, trebao biti jedan od presudnih mjerila u njihovu ocjenjivanju - smatra gradski vijećnik Željko Brlić. Ima iskustva kao bivši predsjednik Gradskoga vijeća, a kao građevinski poduzetnik često ima posla sa službenicima.

- Pohvalno je da će se ocjenjivati rad službenika gradske uprave, no bojim se da se pročelnici neće htjeti zamjerati svojim suradnicima, pa bi možda trebalo omogućiti i građanima da makar i anonimno kažu svoje mišljenje.

To se odnosi i na gradske vijećnike koji u ime građana postavljaju pitanja o određenim problemima u gradu, ali ne dobivaju suvisle odgovore, primjerice o tome koliko se godišnje prikupi novca od prireza i kako se taj novac troši, upozorava Brlić.

Nagrada ili otkaz
Za ocjenu “ne zadovoljava” službenika se upućuje na dopunsko stručno osposobljavanje ili ga se premješta na drugo radno mjesto. Dobije li dvije godine zaredom negativnu ocjenu ostaje bez posla. Jurica Horvat u gradskoj je upravi od lani, ali za njega sustav ne vrijedi jer je zaposlen na određeno. Kaže da je princip dobar za one koji se trude, jedino je upitno hoće li nagrade dobiti baš oni koji su ih i zaslužili. Tomislav Jakopčić komentirao je novosti smijehom, dodajući da je prije već imao iskustva s tim, a pita se i kako će se vrednovati npr. kreativnost na poslu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije