Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više novca

Gradovima i općinama uz hidroelektrane više novca

Hidroelektrana
Kristina ŠtedulFabac/PIXSELL
22.07.2013.
u 08:24

Stanovnici se žale na isušivanje šuma i voćnjaka, pucanje zidova kuća, prazne bunare i smanjenje cijene poljoprivrednog zemljišta

 

Nakon 18 godina povećana je naknada za korištenje prostora na kojem rade hidreolektrane! Hidrorenta je nedavnom odlukom Vlade udvostručena, što je razveselilo gradove i općine na čijem području rade energetske postrojenja.

- Hidrorenta je samo dio priče na koju upozoravamo godinama. To je naknada za zemljište koje koriste hidreoelektrane, no problem je mnogo veća šteta koja nastaje njihovim radom. Ljudi se žale na isušivanje šuma i voćnjaka, pucanje zidova kuća uslijed slijeganja tla, prazne bunare i smanjenje cijene poljoprivrednog zemljišta zbog pada razine podzemnih voda - kaže načelnik općine Donji Vidovec Josip Grivec.

Određen je novi koeficijent koji vrijedi za sve proizvodne objekte, u iznosu od 1,5 posto od proizvodne cijene. To je, konkretno, 0,795 lipa po kWh proizvedene energije u prethodnom mjesecu. Dosad je taj koeficijent, prema odluci iz 1995. godine, iznosio 0,377 lipa za HE Varaždin i Dubrava, odnosno 0,385 lipa za HE Čakovec. Sad je jednak za sve tri hidroelektrane dravskog sliva i množi se s količinom električne energije proizvedene u svakoj od hidrolektrana.

Postotak naknade u raspodjeli ostaje isti, pa tako najveći dio ide općini Trnovec Bartolovečki (48 posto), Prelogu (43), Petrijancu (39), Čakovcu (26)... U Vladi ističu da je naknada povećana za dva puta, a nadaju se da će gradovi i općine novac koristiti namjenski za financiranje projekata za EU fondove energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, pripremu planske dokumentacije, infrastrukturu u poduzetničkim zonama i tehnološkim parkovima i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije