Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompenzacija

Gradovi traže veći porez na kuće za odmor

Vir
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
07.11.2014.
u 20:00

Ministarstvo još ne šalje upute za izradu proračuna, a zakonski rok istječe

Nakon što je potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio da će država lokalnim jedinicama kompenzirati samo polovicu prihoda koje će izgubiti povećanjem neoporeziva dohotka, s njihove je strane Vladi upućeno nekoliko dodatnih zahtjeva.

Prvi je da im se dopusti povećanje poreza na vikendice, koji posljednjih dvadeset godina mjesečno iznosi približno od pola do jedne kune po četvornom metru vikendice, odnosno pet do najviše 15 kuna godišnje.

Namet na potrošnju pića

U blagajne općina i gradova od tog poreza godišnje sjedne stotinjak milijuna kuna, i lokalne vlasti traže dopuštenje da ga povećaju. Posljednji popis stanovništva iz 2011. godine pokazao je da građani imaju 249.243 vikendice – oko 70 tisuća više nego što su imali prema popisu stanovništva iz 2001. Najviše je vikendica u Zadarskoj županiji, oko 40 tisuća, Primorsko-goranskoj 36 tisuća, Splitskoj 30 tisuća, Šibensko-kninskoj 27 tisuća, Istarskoj 23 tisuće... pa bi te jedinice mogle pokriti svoje prihode većim oporezivanjem kuća za odmor. Zagreb će od poreza na dohodak izgubiti 700 milijuna kuna, ali taj se novac ne može nadoknaditi samo kroz jače oporezivanje 4,8 tisuća kuća za odmor.

Osim zelenog svjetla za oporezivanje vikendica, lokalne vlasti traže od Vlade da poveća maksimalnu dopuštenu stopu poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima sa 3 na 5%. Savjetnik Udruge gradova Dario Runtić kaže da bi to povećanje poskupilo pivo od 10 kn za najviše 20 lipa, ali ni do toga ne mora doći jer je fiskalizacija pokazala da se ugostiteljima drastično povećao promet u zadnjih godinu dana pa bi i oni mogli amortizirati tu razliku.

Iz lijevog u desni džep

Vlada će jedan dio sredstava nadoknaditi povećanjem njihova udjela u podjeli poreza na dohodak, ali Runtić kaže da je to povećanje prebačeno s njihova udjela za decentralizirane funkcije koji pada sa 12 na 6 posto. – To je samo prelijevanje iz lijevog džepa u desni, stoga nam Vlada mora osigurati nove izvore financiranja – ističe Runtić. Zbog prepolovljenih dodatnih udjela lokalne će vlasti dobiti manje za vatrogasce, škole, zdravstvo i socijalu pa Vlada mora računati s time da će i oni na tim mjestima rezati. Lokalci također traže da se komunalna naknada pretvori u opći prihod, umjesto što se povezuje s komunalnim doprinosom.

– Od Ministarstva financija očekujemo da već jednom donese upute za izradu proračuna jer bez njih ne možemo planirati proračun za 2015., a zakonski rok za podnošenje proračuna lokalnim vijećima istječe iduće subote – kaže Runtić.

>>Lokalci gube 1,8 milijardi kuna, Vlada vraća samo pola

>>Najslabiji u EU: Nakon šest godina recesije, Hrvatsku u 2015. očekuje mali rast od 0,2%

Komentara 4

SJ
Sve je uzalud
20:26 07.11.2014.

........najbolje bi bilo da sve uzmete a nama date točkice za kruh i mlijeko...............državna upravo kada budete odlazili nitko za vama neće suzu pustiti.........hrvatska diže kredite samo da vam se da za plaće.......dolazi kraj.........nama sitnim više nemožete ništa napraviti jer i nemamo ništa.............uzeo sam prvi red u areni da vidim vaše vrpoljenje................jer za moje niste imali vremena i mislili ste kad ste me izbacivali da vi nečete doći na red.........

JO
joOk3r
23:33 07.11.2014.

Ma te bvesave ankete.. bas su fujj.. slam i bivo!! Ponavlja se ke posrana ploca.. iq mu na razini sibirske temp..

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
10:57 08.11.2014.

"strane Vladi upućeno nekoliko dodatnih zahtjeva. Prvi je da im se dopusti povećanje poreza na vikendice, koji posljednjih dvadeset godina mjesečno iznosi približno od pola do jedne kune po četvornom metru vikendice, odnosno pet do najviše 15 kuna godišnje." A A sta kazu gradani HR.? Jeli to bitno clanu Rotary masonerije to nije bitno.? Ovu vladu, ove strane placenike, ove globaliste i borce za Novi Svjetski Poredak, ako zelimo da nam djeca zive, ponavljam ako zelimo da nam djeca Zive, moramo pod Hitno skinuti ove strane placenike!!! Pod hitno!! Hitno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije