Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Funkcije županija

Gradovi Split, Rijeka i Osijek dobit će veću moć i ovlasti

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.10.2014.
u 08:15

– Za početak Split, Rijeka i Osijek. Ako se u praksi ova izmjena pokaže dobrom, onda možemo razmišljati da granicu spustimo i ispod 100.000 stanovnika – kaže naš izvor

Vlada priprema zakon kojim bi veliki gradovi dobili znatno veću moć, točnije, županije bi na njih “spustile” neke od svojih ovlasti. Veće ovlasti dobili bi gradovi koji imaju više od 100 tisuća stanovnika. Dakle, Split koji ima 178.192 stanovnika, Rijeka (128.735) i Osijek (107.784). Što se Zagreba tiče, stvari bi ostale iste jer Grad Zagreb već odavno ima status županije. Osnovna ideja zbog koje se ide u izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jest da veliki gradovi koji imaju dovoljne fiskalne kapacitete – dovoljno novca u gradskim proračunima – preuzmu neke od funkcija koje danas za njih obavljaju županije, a da se županije više fokusiraju na razvoj manjih gradova i općina.

Primjerice, da Rijeka, Osijek i Split dobiju više ovlasti u području zdravstva ili prostornog planiranja. To bi u praksi značilo da bi gradovi dobili svoje domove zdravlja, ili kad bi gradska vijeća donijela prostorne planove, njih više ne bi morala potvrditi županija, odnosno županije ne bi na ovaj način mogle blokirati gradske odluke. Riječ je o teškom političkom pitanju jer je u načelu riječ o redistribuciji moći – o seljenju moći od župana prema gradonačelnicima. U prilog tome govori i to što Vlada za svoju ideju, kako doznajemo, ima podršku Udruge gradova i Udruge općina, ali i oštro protivljenje Zajednice županija. Novi zakon mogao bi se naći na dnevnom redu Vlade već za tjedan ili dva. Na prvo čitanje u Sabor vjerojatno će se poslati verzija prema kojoj će samo gradovi veći od 100.000 dobiti veće ovlasti.

– Za početak Split, Rijeka i Osijek. Ako se u praksi ova izmjena pokaže dobrom, onda možemo razmišljati da granicu spustimo i ispod 100.000 stanovnika – kaže naš izvor.

>> Jadan je Bauk koji se poziva na Šeksa

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar petrolio
petrolio
08:24 09.10.2014.

sve je to mlaćenje prazne slame samo da se skrene pažnja ljudi s pokušajem muljaže vladajućih oko potrebnog broja birača za referendum

AJ
ajmo
08:29 09.10.2014.

A za ovakve gluposti imate vremena gosp. Bauk a za narod i preferencijsko glasanje nemate vremena kaže Mile šef da imate pametnijeg posla ako je ovo pametnije svaka čast.

PA
Pave42
09:05 09.10.2014.

Bravo,dajte Baltazaru ovlasti da zaposli još više svojih rođaka i kumova na račun poreznih obveznika,a Obi možda uspije izvuć dovoljno šoldi da napravi autobusni kolodvor jer je onaj sa dva i po perona na Žabici velika sramota za njega i Rijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije