Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradovi i općine izbjegavaju ugovor s azilom jer jedan napušten pas stoji 2000 kuna

Napuštena životinja je najskuplja - po nju treba otići, cijepiti je, čipirati, kastrirati ili sterilizirati...
20. studenoga 2014. u 16:21 5 komentara 587 prikaza
Azil
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Azil za napuštene životinje ‘Luč Zagorja’ koji je otvoren u svibnju ove godine, činio se spasonosnim rješenjem za sve napuštene i izgubljene životinje na području Krapinsko - zagorske županije, no ni pola godine kasnije taj problem nije riješen u čak 15 jedinica lokalnih samouprava. Konkretno u gradovima Pregradi i Krapini te općinama Đurmanec, Radoboj, Jesenje, Petrovsko, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće, Tuhelj, Stubičke Toplice, Konjščina, Budinšćina, Hum na Sutli, Desinić i Kraljevec na Sutli. Ovo ‘No kill’ sklonište bila je svojevrsna županijska priča i direktor Mladen Jemeršić kaže da potpora Županije postoji, no ugovori sa spomenutima nisu potpisani.

Udomljeno 80 pasa

- Činjenica je da je napuštena životinja najskuplja, ali i da smo do sada udomili 80-ak pasa s područja s kojima smo potpisali ugovore. Od toga, 35 kuja je sterilizirano, psi su kastrirani, mikročipirali smo sto pasa i sve cijepili. Za rad u azilu imamo četvero zaposlenih i mnoštvo volontera - kaže direktor Jemeršić.

Gruba računica govori da takav jedan napušten ili izgubljen pas košta oko dvije tisuće kuna. Upravo je cijena, čini se, razlog što neke općine i gradovi ne potpisuju ugovor s azilom već s lokalnim veterinarskim stanicama. Na to su ljuti ljubitelji životinja, jer tvrde da se zna kako te životinje završavaju misleći pri tom na ubijanje. No, da će problem biti uskoro riješen potvrdio nam je direktor Veterinarske stanice u Pregradi, Romica Hrestak koji je ujedno i vijećnik u tamošnjem Gradskom vijeću. Iako nam je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kazao kako kod njih problema nema jer postoji ugovor s Veterinarskom stanicom, direktor Hrestak najavljuje da će na sjednice, zbog zakonskih regulativa, uskoro doći donošenje odluka očuvanju i držanju životinja, ali i o postupanju s izgubljenim ili napuštenim životinjama.

Veterinari kao spona

- Za sada kao privatna osoba mogu udomiti životinju, no kad se te odluke donesu, Grad će morati sklopiti ugovor s azilom, a mi ćemo uskakati i biti spona u identifikaciji jer cijepimo, mikročipiramo i evidentirano - kaže dr. Hrestak.

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • eurobanana:

    Znaci da su umirovljenici manje vrijedni od kujseka...zivjela Drzava Alana Forda

  • turko:

    treba uvesti opet šinteraj,mi bi po psu davali 2000 kuna ,a ima djece koji nemaju za topli obrok.ak je pas čipiran nek vlasnik plača ,a ak ne šinterj

  • eurobanana:

    Radniku sa 40 godina Rada ..nema mirovinu 2000 kn ...a psi dobivaju 2000 kn . kakva je ovo bljuvotina