Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križevčani

Gradonačelniku plaća smanjena, ubuduće će primati 12.940 kuna

Branko Hrg
Sergej Novosel/VLM
15.06.2010.
u 19:10

Branko Hrg imat će oko 500 kuna manju plaću, a njegovi zamjenici dobivat će volontersku naknadu oko 2500 kuna.

Za razliku od bjelovarskog mu i splitskog kolege, koji su svoj rad na vlasti "poskupjeli" povisivši si plaće, križevački gradonačelnik Branko Hrg (HSS) mjesečno će primati manje nego dosad - umjesto 13.400 "samo" 12.940 kuna. Nije to bilo njegovom, već voljom usklađivanja sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, prema kojem je plaća čelnika u gradovima iznad 10.000 stanovnika jednaka onoj ravnatelja uprava u ministarstvu. Tako je najzad izglasovala i većina u Gradskom vijeću, jer prijedlog je bio da se Hrgu i njegovim zamjenicima Dragutinu Guzaliću (HSS) i Stjepanu Peršinu (HDZ) uvede koeficijent obračuna plaće 5 i 4, odnosno manji od zakonom maksimalno dozvoljenog 5.27. Oporba iz redova SDP-a, HNS-a i A-HSS-a to nije željela niti čuti, smatrajući da bi bilo korektno, "u vrijeme recesije i situaciji kad u gradu nije sjajno", da koeficijenti budu 3 i 4, čemu ipak nije udovoljeno. Sadašnje sniženje plaće od 500 kuna posljedica je, dakle, manjeg koeficijenta, ali mogla je biti i isto toliko veća da je bilo riječ o većem koeficijentu.

- Ovo to sad izgleda kao da je u pitanju skromnost - komentirali su SDP-ovci, čudeći se obrazloženju da obračun gradonačelnikove plaće nije mijenjan od 2001. godine. Guzalić i Peršin će, kao volonteri, ubuduće primati naknadu oko 2500 kuna.

Komentara 1

PR
presvetli
20:45 15.06.2010.

U jednome gradu u kojemu je prosjek primanja oko 2500 kn , naravno onima koji plače dobivaju, gdje rikavaju tvornica po tvornica, gdje je sve više nezaposlenih ovaj potez je hvale vrijedan, samo , ne znam kako će sad gradonačelnik sa 12,900 preživjeti umjesto sa 13,500, naravno ako uleti koja dnevnica bude se našlo i za gablec. Možda bi plače lokalnih i državnih dužnosnika trebalo vezati na prosjek lokalne sredine kojom upravljaju a ne na državne ili gradske jasle pa ipak se radi o ljudima a ne o stoci koji imaju osjećaje i znaju da je kriza pa vjerovatno neće više maksimalno napadati gradske jasle nego nešto manje maksimalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije