Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Gradonačelnik mora u zatvor na godinu i pol, Petrinji slijede izbori

Dok je bio ravnatelj Lječilišta s dugom od 30 mil. kuna, podijelio je 119.000 kn nagrade i prije natječaja isplatio 15.000 dolara tvrtki s Maršalovih Otoka.
12. ožujka 2010. u 10:40 14 komentara 23 prikaza
Željko Nenadić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

HDZ-ov gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić danas je u Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 mjeseci. Za razliku od njega, članovi Upravnog vijeća Lječilišta Topusko, koji su te dužnosti obnašali 2002. godine, kažnjeni su uvjetnom zatvorskom kaznom.

Novac dao bez papira

Nenadića, bivšeg ravnatelja Lječilišta Topusko, optužnica je teretila za dva kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Prvi je bio Nenadićev dogovor sa Željkom Šajnom, vlasnikom tvrtke s Maršalovih Otoka, o pružanju marketinških usluga Lječilištu za iznos od 30 tisuća američkih dolara. Nije raspisao javnu nabavu, a polovicu dogovorenog iznosa, 15 tisuća dolara, isplatio je dva tjedna prije nego što je uopće i dobio ponudu od Šajna. A kada ju je dobio, prezentirao ju je Upravnom vijeću zatajivši da je bez ikakvih papira platio 121.100 kuna.

Drugo kazneno djelo, za koje se uz Nenadića terete i članovi Upravnog vijeća Lječilišta Ivan i Jana Abramović te dr. Ivan Kostecki, jest isplata godišnje novčane nagrade za 2001. godinu. Nenadić je predložio, a Vijeće prihvatilo da se isplate godišnje nagrade za Nenadića i članove Vijeća te voditelje djelatnosti u Lječilištu. Njima je isplaćeno ukupno 119 tisuća, a pojedinačno, ovisno o funkciji,  od 9 do 19 tisuća kuna.

U to je vrijeme Lječilište bilo zaduženo za 30 milijuna kuna, ali 2001. godine prvi je put ostvaren pozitivni rezultat.  Sud je okvalificirao takvu podjelu nagrada kao kazneno djelo za koje je Nenadić kažnjen zatvorskom kaznom od 6 mjeseci te mu je kazna ujedinjena na 15 mjeseci bezuvjetnog zatvora, dok su članovi Upravnog vijeća kažnjeni uvjetnim zatvorskim kaznama u trajanju 6 mjeseci.

Dužni vratiti 240.000 kn

Osuđenici su obvezni nadoknaditi štetu Lječilištu, ukupno 240 tisuća kuna, te platiti 29 tisuća kuna sudskih troškova. Ako presuda postane pravomoćna, u Petrinji će se raspisati izbori za gradonačelnika. Po zakonu,  ako se gradonačelniku, načelniku općine ili županu izrekne pravomoćna bezuvjetna zatvorska kazna od najmanje mjesec dana,  prestaje mu mandat i raspisuju se izbori.

I poslovno nesposoban gradonačelnik post

I poslovno nesposoban gradonačelnik postaje bivšim

Uz kaznu zatvora, razlog za prestanak mandata izabranih načelnika općina, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, po Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, jesu ostavka, referendumsko traženje smjene, sudsko oduzimanje poslovne sposobnosti, pravomoćna presuda za kaznena djela protiv prava čovjeka, odjava prebivališta, ispis iz državljanstva  i – smrt. Ako je to izborna  godina, do izbora grad vodi zamjenik. U suprotnom, obavještava se Vlada RH i traži raspisivanje izvanrednih izbora.

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • jimbeam:

    Zagreb,ugledaj se na Petrinju..........................

  • karlo69:

    ..jbte, al se čoek od zadnji\' put\' udeblj\'o..! ..treba ga na prisilnu dijetu pod hitno! u lipovicu..!

  • van ness:

    I sada neka mi netko kaze da je HDZ stranka, kako se voli predstavljati. Jest k.....stranka! To je udruga organiziranog kriminala. Ipak, ocekujem izjavu razdragane premijerke rottweilera Andrije Dugog izgubljenog Hebranga. Fuj!