Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mućke u toplicama

Gradonačelnik mora u zatvor na godinu i pol, Petrinji slijede izbori

Željko Nenadić
Nikola Čutuk/PIXSELL
12.03.2010.
u 10:40

Dok je bio ravnatelj Lječilišta s dugom od 30 mil. kuna, podijelio je 119.000 kn nagrade i prije natječaja isplatio 15.000 dolara tvrtki s Maršalovih Otoka.

HDZ-ov gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić danas je u Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 mjeseci. Za razliku od njega, članovi Upravnog vijeća Lječilišta Topusko, koji su te dužnosti obnašali 2002. godine, kažnjeni su uvjetnom zatvorskom kaznom.

Novac dao bez papira

Nenadića, bivšeg ravnatelja Lječilišta Topusko, optužnica je teretila za dva kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Prvi je bio Nenadićev dogovor sa Željkom Šajnom, vlasnikom tvrtke s Maršalovih Otoka, o pružanju marketinških usluga Lječilištu za iznos od 30 tisuća američkih dolara. Nije raspisao javnu nabavu, a polovicu dogovorenog iznosa, 15 tisuća dolara, isplatio je dva tjedna prije nego što je uopće i dobio ponudu od Šajna. A kada ju je dobio, prezentirao ju je Upravnom vijeću zatajivši da je bez ikakvih papira platio 121.100 kuna.

Drugo kazneno djelo, za koje se uz Nenadića terete i članovi Upravnog vijeća Lječilišta Ivan i Jana Abramović te dr. Ivan Kostecki, jest isplata godišnje novčane nagrade za 2001. godinu. Nenadić je predložio, a Vijeće prihvatilo da se isplate godišnje nagrade za Nenadića i članove Vijeća te voditelje djelatnosti u Lječilištu. Njima je isplaćeno ukupno 119 tisuća, a pojedinačno, ovisno o funkciji,  od 9 do 19 tisuća kuna.

U to je vrijeme Lječilište bilo zaduženo za 30 milijuna kuna, ali 2001. godine prvi je put ostvaren pozitivni rezultat.  Sud je okvalificirao takvu podjelu nagrada kao kazneno djelo za koje je Nenadić kažnjen zatvorskom kaznom od 6 mjeseci te mu je kazna ujedinjena na 15 mjeseci bezuvjetnog zatvora, dok su članovi Upravnog vijeća kažnjeni uvjetnim zatvorskim kaznama u trajanju 6 mjeseci.

Dužni vratiti 240.000 kn

Osuđenici su obvezni nadoknaditi štetu Lječilištu, ukupno 240 tisuća kuna, te platiti 29 tisuća kuna sudskih troškova. Ako presuda postane pravomoćna, u Petrinji će se raspisati izbori za gradonačelnika. Po zakonu,  ako se gradonačelniku, načelniku općine ili županu izrekne pravomoćna bezuvjetna zatvorska kazna od najmanje mjesec dana,  prestaje mu mandat i raspisuju se izbori.

Komentara 14

JI
jimbeam
21:05 12.03.2010.

Zagreb,ugledaj se na Petrinju..........................

KA
karlo69
10:55 12.03.2010.

..jbte, al se čoek od zadnji\' put\' udeblj\'o..! ..treba ga na prisilnu dijetu pod hitno! u lipovicu..!

VN
van ness
21:03 12.03.2010.

I sada neka mi netko kaze da je HDZ stranka, kako se voli predstavljati. Jest k.....stranka! To je udruga organiziranog kriminala. Ipak, ocekujem izjavu razdragane premijerke rottweilera Andrije Dugog izgubljenog Hebranga. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije